Dane są zdarzenia A, B zawierającę się w \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\).
Wiadomo, że P(A') = 0.83 i P(B') = 0.88 oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B) = 0.04.}\) Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cap B')}\)
Prosze o wyjaśnienie podstawiając do odpowiednich działań na zbiorach. Wyliczyłem że P(A) = 0.17, P(B) = 0.12 ale nie za bardzo wiem jak mam dotrzeć do wyniku.
Określanie prawdopodobieństwa
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Określanie prawdopodobieństwa
Wykonaj poglądowy rysunek tych zbiorów. Szybko zauważysz, że szukana część wspólna jest równa prawdopodobieństwu \(\displaystyle{ P(A \setminus A \cap B)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 paź 2015, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Określanie prawdopodobieństwa
Robiłem zły rysunek do tej pory i stąd to się wzięło, dzięki za pomoc !