Rozmieszczanie kul w szufladach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aneta909811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 70 razy

Rozmieszczanie kul w szufladach

Post autor: aneta909811 »

20 ponumerowanych kul wkładamy do 8 ponumerowanych szufladek. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że dokładnie 2 szufladki będą puste.
\(\displaystyle{ |\Omega| = 8^{20}}\)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2016, o 14:05 przez aneta909811, łącznie zmieniany 2 razy.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Rozmieszczanie kul w szufladach

Post autor: Andreas »

aneta909811 pisze:\(\displaystyle{ \Omega = 20^8}\)
Po pierwsze, omega to zbiór, a moc tego zbioru oznaczamy \(\displaystyle{ |\Omega|}\).
Po drugie, jeśli masz jedną kulę i dwie szuflady, to \(\displaystyle{ |\Omega|=1^2}\) czy \(\displaystyle{ 2^1}\)?
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Rozmieszczanie kul w szufladach

Post autor: kinia7 »

\(\displaystyle{ |A|=86810550530941440\quad \rightarrow \quad P(A) \approx 7,53\%}\)
ODPOWIEDZ