Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń przeciwnych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Verdana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 sty 2016, o 11:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń przeciwnych

Post autor: Verdana »

Oblicz \(\displaystyle{ P\left( A'\cup B'\right)}\), jeśli:
a) \(\displaystyle{ P\left( A\right) =\dfrac {5} {6},P\left( A\backslash B\right) =\dfrac {1} {2}}\)
b) \(\displaystyle{ P\left( A\right) =\dfrac {1} {3},P\left( B\right) =\dfrac {1} {6},P\left( A\cup B\right) =\dfrac {3} {4}}\)
c) \(\displaystyle{ p\left( A'\right) =0,8, P\left( B'\right) =0,3,P\left( A\cup B\right) =0,6}\)

Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki!
Ostatnio zmieniony 25 mar 2016, o 11:06 przez Verdana, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Prawdopodobieństwo sumy odwrotności zdarzeń

Post autor: cosinus90 »

To są zdarzenia przeciwne, a nie odwrotne.

Spróbuj przedstawić graficznie sytuację z danego podpunktu. Narysuj zbiór symbolizujący przestrzeń zdarzeń elementarnych \(\displaystyle{ \Omega}\), potem wewnątrz niego zbiory A i B zachodzące na siebie. Dalej powinnaś już coś wywnioskować.
ODPOWIEDZ