Losowanie ze zwracaniem - urna i kule.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 21 gru 2012, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mława
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Losowanie ze zwracaniem - urna i kule.
Witam,
Właśnie rozwiązuję dane zadanie:
"Z urny zawierającej dziesięć kul ponumerowanych od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 10}\) losujemy kolejno cztery kule. Czy prawdopodobieństwo zdarzenia, że największą wylosowaną liczbą będzie \(\displaystyle{ 5}\), jest większe w losowaniu ze zwracaniem, czy bez zwracania?"
Najpierw obliczyłem moc omegi dla losowania bez zwracania \(\displaystyle{ {10 \choose 4}}\) co dało mi wynik \(\displaystyle{ 210}\). Następnie rozpatrzyłem zdarzenia, gdy wylosowano liczbę \(\displaystyle{ 5}\) oraz trzy inne (z czterech możliwych), będące od niej mniejsze:
\(\displaystyle{ {4 \choose 3}}\)
W takim razie prawdopodobieństwo tego zdarzenia to \(\displaystyle{ \frac{4}{210}}\)
Analogicznie postąpiłem w przypadku ze zwracaniem, używając wzoru na kombinację z powtórzeniami, przy czym uzyskałem prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{20}{715}}\).
Niestety nie posiadam odpowiedzi do tego zadania, więc proszę o przeanalizowanie tego zadania i pomoc, jeśli błędnie je rozwiązałem
Właśnie rozwiązuję dane zadanie:
"Z urny zawierającej dziesięć kul ponumerowanych od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 10}\) losujemy kolejno cztery kule. Czy prawdopodobieństwo zdarzenia, że największą wylosowaną liczbą będzie \(\displaystyle{ 5}\), jest większe w losowaniu ze zwracaniem, czy bez zwracania?"
Najpierw obliczyłem moc omegi dla losowania bez zwracania \(\displaystyle{ {10 \choose 4}}\) co dało mi wynik \(\displaystyle{ 210}\). Następnie rozpatrzyłem zdarzenia, gdy wylosowano liczbę \(\displaystyle{ 5}\) oraz trzy inne (z czterech możliwych), będące od niej mniejsze:
\(\displaystyle{ {4 \choose 3}}\)
W takim razie prawdopodobieństwo tego zdarzenia to \(\displaystyle{ \frac{4}{210}}\)
Analogicznie postąpiłem w przypadku ze zwracaniem, używając wzoru na kombinację z powtórzeniami, przy czym uzyskałem prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{20}{715}}\).
Niestety nie posiadam odpowiedzi do tego zadania, więc proszę o przeanalizowanie tego zadania i pomoc, jeśli błędnie je rozwiązałem
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Losowanie ze zwracaniem - urna i kule.
Nie ma czegoś takiego jak kombinacja z powtórzeniami. Jest wariacja z powtórzeniami i bez powtórzeń. Mylisz pojęcia.
Różnica między kombinacją a wariacją na przykładzie losowania kul jest mniej więcej taka, że kombinacja określa liczbę możliwości kiedy losujesz kule jednocześnie (tak jakbyś od razu wziął w garść całą czwórkę), a wariacja określa liczbę możliwości kiedy losujesz kule jedna po drugiej.
W Twoim zadaniu jest wyraźnie napisane, z którym z przypadków masz do czynienia.
Różnica między kombinacją a wariacją na przykładzie losowania kul jest mniej więcej taka, że kombinacja określa liczbę możliwości kiedy losujesz kule jednocześnie (tak jakbyś od razu wziął w garść całą czwórkę), a wariacja określa liczbę możliwości kiedy losujesz kule jedna po drugiej.
W Twoim zadaniu jest wyraźnie napisane, z którym z przypadków masz do czynienia.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 21 gru 2012, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mława
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Losowanie ze zwracaniem - urna i kule.
Więc co to za wzór? .
Jeśli wariacje, to:
1) Bez zwracania
Moc Ω \(\displaystyle{ = 10*9*8*7}\)
Moc zdarzenia \(\displaystyle{ A = 1*4*3*2}\)
2) Ze zwracaniem
Moc Ω \(\displaystyle{ = 10 ^{4}}\)
Moc zdarzenia \(\displaystyle{ B = 1*5*5*5}\)
Teraz jest ok?
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_z_powt%C3%B3rzeniami
Jeśli wariacje, to:
1) Bez zwracania
Moc Ω \(\displaystyle{ = 10*9*8*7}\)
Moc zdarzenia \(\displaystyle{ A = 1*4*3*2}\)
2) Ze zwracaniem
Moc Ω \(\displaystyle{ = 10 ^{4}}\)
Moc zdarzenia \(\displaystyle{ B = 1*5*5*5}\)
Teraz jest ok?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Losowanie ze zwracaniem - urna i kule.
Sugerując się Twoim wiekiem stwierdziłem, że jesteś w szkole średniej - w programie nie ma czegoś takiego jak kombinacja z powtórzeniami.
Tak, teraz obliczenia są poprawne.
Tak, teraz obliczenia są poprawne.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Losowanie ze zwracaniem - urna i kule.
Nie zgadzam się, że teraz jest poprawnie. Na wariant bez powtórzeń zostały już zaprezentowane dwa poprawne rozwiązania, ale na wariant z powtórzeniami oba rozwiązania są błędne.
\(\displaystyle{ B=C_5\setminus C_4,}\) gdzie:
\(\displaystyle{ C_i}\) - wylosowano same liczby mniejsze lub równe \(\displaystyle{ i.}\)
Dlaczego tyle?SlawekZPL pisze: Moc zdarzenia \(\displaystyle{ B = 1*5*5*5}\)
\(\displaystyle{ B=C_5\setminus C_4,}\) gdzie:
\(\displaystyle{ C_i}\) - wylosowano same liczby mniejsze lub równe \(\displaystyle{ i.}\)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2016, o 20:39 przez norwimaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Losowanie ze zwracaniem - urna i kule.
norwimaj, dlatego że należy wylosować jedną konkretną kulę z numerem \(\displaystyle{ 5}\), a później dowolną z przedziału numerów \(\displaystyle{ 1-5}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Losowanie ze zwracaniem - urna i kule.
Ale nie jest to jedyna możliwość. Liczby \(\displaystyle{ 5}\) nie musisz wylosować jako pierwszej. Tylko nie pisz zaraz, że można to poprawić mnożąc wynik przez \(\displaystyle{ 4,}\) bo też nie uwierzę.-- 22 mar 2016, o 20:43 --Przepraszam za pomyłkę, teraz zobaczyłem, że w drugim sposobie rozwiązania wariantu bez zwracania też jest ten sam błąd. Ale w tym wypadku można to łatwo poprawić.