Prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Maxym92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 28 paź 2015, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: Maxym92 »

Cześć,
robiłem do tej pory zadania, gdzie podane miałem zbiory ABC, tutaj mam jedynie liczby. Powiem szczerze że kompletnie utknąłem na tym, a podejść miałem już kilka.

Niech \(\displaystyle{ P(A|B \cap C)=0.5, P(B|A \cap C)=0.3, P(C|A \cap B)=0.9}\).

Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cap B \cap C|(A \cap B) \cup (A \cap C) \cup (B \cap C))}\)

Rozumiem że trzeba skorzystać z własności prawdopodobieństwa warunkowego, ale jak skoro nie mam zbiorów? Nie wiem co mieści się w A B C, nie potrafię też wyznaczyć części wspólnej. Pomoże ktoś?

Jeżeli dobrze odczytałem to odpowiedzią do zadania będzie po prostu \(\displaystyle{ A \cap B \cap C}\). Czy coś pokręciłem?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: norwimaj »

Niech \(\displaystyle{ P(A\cap B \cap C)=9x.}\) Wtedy \(\displaystyle{ A'\cap B\cap C)= 9x,}\) \(\displaystyle{ P(A\cap B'\cap C) = 21x,}\) itd.
Maxym92 pisze:Jeżeli dobrze odczytałem to odpowiedzią do zadania będzie po prostu \(\displaystyle{ A \cap B \cap C}\).
W takim razie chyba źle odczytałeś.
ODPOWIEDZ