losowanie pytań

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
coer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 25 lip 2015, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

losowanie pytań

Post autor: coer »

Zadanie:
Student umie odpowiedzieć na 20 z 25 pytań. Na egzaminie losuje 3 pytania. Oblicz prawdopodobieństwo, że student odpowie na 2 pytania.

Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \frac{\binom{20}{2} \binom{5}{1} }{ \binom{25}{3} } = \frac{95}{230}}\)

w liczniku: 2 pytania z 20 pytań, na które zna odpowiedź, oraz 1 pytanie z 5 pytań, na które nie zna odpowiedzi.

Odpowiedź z książki to \(\displaystyle{ \frac{209}{230}}\)

Czy ja źle rozwiązałem to zadanie, czy jest zły wynik w książce ?
miodzio1988

losowanie pytań

Post autor: miodzio1988 »

Ty źle rozwiązałeś. W ogóle nie wziąłeś pod uwagę tego fragmentu
Na egzaminie losuje 3 pytania
coer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 25 lip 2015, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

losowanie pytań

Post autor: coer »

Co rozumiesz, pisząc że nie uwzględniłem losowania 3 pytań?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

losowanie pytań

Post autor: Jan Kraszewski »

Policzyłeś, jakie jest prawdopodobieństwo, że student odpowie na dokładnie dwa pytania, a to co innego. Zauważ, że jak zna odpowiedź na wszystkie trzy pytania, to warunek "student odpowie na 2 pytania" też będzie spełniony.

JK
ODPOWIEDZ