prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
Drodzy,
Potrzebuję pewniej pomocy w opracowaniu ryzyka przepełnienia "kontenera" - problem jest natury IT.
Załóżmy że mamy kontener IT, przydzielamy z niego zasoby dla klientów. Dopóki przydzielamy zasoby świadomie i z uwzględnieniem całkowitej pojemności kontenera, czyli dla przykładu przydzielamy przestrzeń dla 3 klientów po 1/3 pojemności, ryzyko przepełnienia "kontenera" jest 0, prawda ?
Teraz załóżmy, że klientów jest 6 i każdemu mówimy, masz 1/3 kontenera, czyli w ostateczności gdyby każdy z nich chciał zająć swoją część, musiałbym mieć 2 kontenery ale ja wciąż mam tylko jeden, jednak ufam, że mogę w jakiś sposób estymować kiedy kończy się kontener i zamówić drugi, wystarczająco szybko zanim "kontener" pierwszy będzie "wypełniony". Nie koniecznie chodzi o samą estymację kiedy skończy się pierwszy kontener, tylko bardziej oszacować jak bardzo rośnie ryzyko przepełnienia tego pierwszego kontenera , w sytuacji kiedy liczba klientów rośnie. Na moją logikę, ryzyko rośnie wraz z ilością klientów, którzy mogą alokować przestrzeń tak jak im wydzielono (i tak jak potrzebują) ale suma przydzielonych im przestrzeni jest większa niż fizyczny kontener. Doradzicie coś ?
Oloka
Potrzebuję pewniej pomocy w opracowaniu ryzyka przepełnienia "kontenera" - problem jest natury IT.
Załóżmy że mamy kontener IT, przydzielamy z niego zasoby dla klientów. Dopóki przydzielamy zasoby świadomie i z uwzględnieniem całkowitej pojemności kontenera, czyli dla przykładu przydzielamy przestrzeń dla 3 klientów po 1/3 pojemności, ryzyko przepełnienia "kontenera" jest 0, prawda ?
Teraz załóżmy, że klientów jest 6 i każdemu mówimy, masz 1/3 kontenera, czyli w ostateczności gdyby każdy z nich chciał zająć swoją część, musiałbym mieć 2 kontenery ale ja wciąż mam tylko jeden, jednak ufam, że mogę w jakiś sposób estymować kiedy kończy się kontener i zamówić drugi, wystarczająco szybko zanim "kontener" pierwszy będzie "wypełniony". Nie koniecznie chodzi o samą estymację kiedy skończy się pierwszy kontener, tylko bardziej oszacować jak bardzo rośnie ryzyko przepełnienia tego pierwszego kontenera , w sytuacji kiedy liczba klientów rośnie. Na moją logikę, ryzyko rośnie wraz z ilością klientów, którzy mogą alokować przestrzeń tak jak im wydzielono (i tak jak potrzebują) ale suma przydzielonych im przestrzeni jest większa niż fizyczny kontener. Doradzicie coś ?
Oloka
prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
Jeżeli chcesz mówić o ryzyku to potrzebny będzie np rozkład 'wypełnienia' kontenera. Wtedy by to się pięknie policzyło.
Bez rozkładu też można. Cały proces tego 'wypełniania' by się przydał( przecież nie wiemy czy dany klient wrzuca wszystko do jednego kontenera czy na kilka to rozkłada).
Jeżeli jeden kontener rozpatrujemy tylko to podstawowa znajomość estymacji wystarczy, taką rozumiem masz?
Bez rozkładu też można. Cały proces tego 'wypełniania' by się przydał( przecież nie wiemy czy dany klient wrzuca wszystko do jednego kontenera czy na kilka to rozkłada).
Jeżeli jeden kontener rozpatrujemy tylko to podstawowa znajomość estymacji wystarczy, taką rozumiem masz?
prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
Miodzio,
Dziękuję za odpowiedź, spróbuję to opisać bardziej szczegółowo.
1) Fizyczny kontener, o którym mowa, i z którego przydzielamy zasoby klientom, na daną chwilę ma określone fizyczne rozmiary/pojemność. Rozmiary tego kontenera można zwiększyć, dokładając/kupując kolejny. Na potrzeby tej analizy przyjmijmy, że kontener "podstawowy" (ten pierwszy/orgyginalny) można poszerzać w nieskończoność poprzez dokupienie kolejnego. Istotny jest moment, kiedy trzeba poszerzyć kontener, żeby nie dopuścić do zapełnienia. Zapełnienie kontenera jest równoznaczne z "katastrofą".
Po dokupieniu kolejnego kontenera, pojemność pierwszego/oryginalnego kontenera zostanie powiększona o pojemność kolejnego. Dla uproszczenia, możemy przyjąć, że pojemność kontenera zostanie dwukrotnie zwiększona, np: Kontener oryginalny ma pojemność 1000, nowo dokupiony będzie miał pojemność 1000. Po rozszerzeniu Kontener będzie miał pojemność 2000.
KontOrg=1000
NowyKont=1000
KontOrg'= KontOrg + NowyKont = 2000
Na początek jednak przyjmijmy, że mamy tylko ten oryginalny kontener wiec fizycznie na tą chwilę mamy pojemność 1000
2) Zasoby/pojemność dla klientów są przydzielane z kontenera fizycznego na podstawie "zamówienia". np KlientA=500, KlienB=300, KlienC=400.
Całkowita pojemność zamówiona przez klientów: ZamowionaPojemnosc = 500+300+400=1200. Czyli całkowita pojemność zamówiona przez klientów jest większa niż fizyczny kontener na tą chwilę ma. W świecie IT nazywa się to z ang. "oversubscription" i jest raczej powszechnym zjawiskiem. Zdefiniujmy "oversubsription" jako OverSub. W naszym przykładzie OverSub jest na tą chwilę 20%. W środowiskach IT poziom oversubskrypcji jest bardzo różny i nie jest niczym "nienormalnym" i może być na poziomie setek %
3) Klienci nie zdają sobie sprawy z istnienia fizycznego kontenera (KontOrg) o którym mowa w punkcie 1). Dla nich, ich "wirtualny kontener" jest tak duży jak zamówili (dla klienta "A" jest to 500, itd). W praktyce, każdy z klientów może zapełniać swoją przestrzeń tak szybko jak chce. Jednak technicznie nie może przekroczyć swojej zamówionej przestrzeni bez kolejnego zamówienia.
4) W teorii, każdy z klientów mógłby zapełnić swoją przestrzeń "od razu", co doprowadziłoby do katastrofy bo ZamowionaPojemnosc > KontOrg , jednak praktyka pokazuje, że dzieje się tak tylko w bardzo nielicznych przypadkach i takich przypadków nie rozpatrujemy tutaj. Klienci zapełniają swoją przestrzeń mniej lub bardziej liniowo startując od zerowej zajętości. Czyli gdybyśmy dostali 3 zamówienia od klientów, z grubsza w tym samym czasie, można powiedzieć, że zapełnienie fizycznego kontenera KontOrg, jest zerowe na początku. Zajętość fizycznego kontenera będzie rosła również mniej lub bardziej liniowo, w zależności od Klientów.
5) Szybkość z jaką klienci zapełniają swoje "wirtualne kontenery" zależy od specyfiki ich biznesu/działalności. Na początku nie jesteśmy w stanie ocenić jak szybko to będą robili. Po pewnym czasie używania przez klienta "wirtualnego kontenera", "rysuje" się pewna charakterystyka utylizacji. "Suma" charakterystyk zapełniania wirtualnych kontenerów przez klientów ma odzwierciedlenie na charakterystyce zapełniania fizycznego kontenera KontOrg.
6) Żeby uniknąć przepełnienia fizycznego kontenera, istnieją "umowne" progi pojemności, po przekroczeniu których, należy zakupić nowy kontener. Załóżmy, że próg fizycznie zajętej przestrzeni na fizycznym konetnerze, ProgPoj=70%. Czyli po przekroczeniu pojemności 700, kupujemy nowy kontener. Ryzyko z tym związane jest, że możemy nie zdążyć kupić/zainstalować/poszerzyć KontOrg na czas. Pprzyjmijmy, że ten próg fizycznej pojemności jest poprawny i technicznie, przy tym progu i przy obecnej oversubskrypcji OverSub=20% zdążymy na czas.
To co poszukuję i chciałbym chociaż w przybliżony sposób określić, jest jak rośnie ryzyko "przepełnienia" fizycznego kontenera KontOrg, przy założeniu, że ProgPoj jest stały a rośnie OverSub bo jest więcej klientów, którym przydzielamy przestrzeń wirtualną, czyli rośnie poziom OverSub lub ewentualnie jak zmieniać ProgPoj, przy rosnącym OverSub.
Dziękuję za odpowiedź, spróbuję to opisać bardziej szczegółowo.
1) Fizyczny kontener, o którym mowa, i z którego przydzielamy zasoby klientom, na daną chwilę ma określone fizyczne rozmiary/pojemność. Rozmiary tego kontenera można zwiększyć, dokładając/kupując kolejny. Na potrzeby tej analizy przyjmijmy, że kontener "podstawowy" (ten pierwszy/orgyginalny) można poszerzać w nieskończoność poprzez dokupienie kolejnego. Istotny jest moment, kiedy trzeba poszerzyć kontener, żeby nie dopuścić do zapełnienia. Zapełnienie kontenera jest równoznaczne z "katastrofą".
Po dokupieniu kolejnego kontenera, pojemność pierwszego/oryginalnego kontenera zostanie powiększona o pojemność kolejnego. Dla uproszczenia, możemy przyjąć, że pojemność kontenera zostanie dwukrotnie zwiększona, np: Kontener oryginalny ma pojemność 1000, nowo dokupiony będzie miał pojemność 1000. Po rozszerzeniu Kontener będzie miał pojemność 2000.
KontOrg=1000
NowyKont=1000
KontOrg'= KontOrg + NowyKont = 2000
Na początek jednak przyjmijmy, że mamy tylko ten oryginalny kontener wiec fizycznie na tą chwilę mamy pojemność 1000
2) Zasoby/pojemność dla klientów są przydzielane z kontenera fizycznego na podstawie "zamówienia". np KlientA=500, KlienB=300, KlienC=400.
Całkowita pojemność zamówiona przez klientów: ZamowionaPojemnosc = 500+300+400=1200. Czyli całkowita pojemność zamówiona przez klientów jest większa niż fizyczny kontener na tą chwilę ma. W świecie IT nazywa się to z ang. "oversubscription" i jest raczej powszechnym zjawiskiem. Zdefiniujmy "oversubsription" jako OverSub. W naszym przykładzie OverSub jest na tą chwilę 20%. W środowiskach IT poziom oversubskrypcji jest bardzo różny i nie jest niczym "nienormalnym" i może być na poziomie setek %
3) Klienci nie zdają sobie sprawy z istnienia fizycznego kontenera (KontOrg) o którym mowa w punkcie 1). Dla nich, ich "wirtualny kontener" jest tak duży jak zamówili (dla klienta "A" jest to 500, itd). W praktyce, każdy z klientów może zapełniać swoją przestrzeń tak szybko jak chce. Jednak technicznie nie może przekroczyć swojej zamówionej przestrzeni bez kolejnego zamówienia.
4) W teorii, każdy z klientów mógłby zapełnić swoją przestrzeń "od razu", co doprowadziłoby do katastrofy bo ZamowionaPojemnosc > KontOrg , jednak praktyka pokazuje, że dzieje się tak tylko w bardzo nielicznych przypadkach i takich przypadków nie rozpatrujemy tutaj. Klienci zapełniają swoją przestrzeń mniej lub bardziej liniowo startując od zerowej zajętości. Czyli gdybyśmy dostali 3 zamówienia od klientów, z grubsza w tym samym czasie, można powiedzieć, że zapełnienie fizycznego kontenera KontOrg, jest zerowe na początku. Zajętość fizycznego kontenera będzie rosła również mniej lub bardziej liniowo, w zależności od Klientów.
5) Szybkość z jaką klienci zapełniają swoje "wirtualne kontenery" zależy od specyfiki ich biznesu/działalności. Na początku nie jesteśmy w stanie ocenić jak szybko to będą robili. Po pewnym czasie używania przez klienta "wirtualnego kontenera", "rysuje" się pewna charakterystyka utylizacji. "Suma" charakterystyk zapełniania wirtualnych kontenerów przez klientów ma odzwierciedlenie na charakterystyce zapełniania fizycznego kontenera KontOrg.
6) Żeby uniknąć przepełnienia fizycznego kontenera, istnieją "umowne" progi pojemności, po przekroczeniu których, należy zakupić nowy kontener. Załóżmy, że próg fizycznie zajętej przestrzeni na fizycznym konetnerze, ProgPoj=70%. Czyli po przekroczeniu pojemności 700, kupujemy nowy kontener. Ryzyko z tym związane jest, że możemy nie zdążyć kupić/zainstalować/poszerzyć KontOrg na czas. Pprzyjmijmy, że ten próg fizycznej pojemności jest poprawny i technicznie, przy tym progu i przy obecnej oversubskrypcji OverSub=20% zdążymy na czas.
To co poszukuję i chciałbym chociaż w przybliżony sposób określić, jest jak rośnie ryzyko "przepełnienia" fizycznego kontenera KontOrg, przy założeniu, że ProgPoj jest stały a rośnie OverSub bo jest więcej klientów, którym przydzielamy przestrzeń wirtualną, czyli rośnie poziom OverSub lub ewentualnie jak zmieniać ProgPoj, przy rosnącym OverSub.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
Przede wszystkim, jeżeli przepełnienie kontenera jest, jak piszesz, katastrofą, to w żadnym wypadku nie możesz sobie pozwolić na takie zdarzenia. Wniosek - nie możesz startować z kontenera mniejszego niż suma zamówień.
O jakimkolwiek "dopasowywaniu" możesz mówić tylko wtedy, jeżeli owa katastrofa to nie koniec biznesu, lecz określone straty wymierne , które możesz porównać z kosztami zakupu większego kontenera i jego utrzymaniem.
Tu niestety nie podajesz żadnych danych, więc cała dyskusja jest raczej bezprzedmiotowa.
O jakimkolwiek "dopasowywaniu" możesz mówić tylko wtedy, jeżeli owa katastrofa to nie koniec biznesu, lecz określone straty wymierne , które możesz porównać z kosztami zakupu większego kontenera i jego utrzymaniem.
Tu niestety nie podajesz żadnych danych, więc cała dyskusja jest raczej bezprzedmiotowa.
prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
a4karo, masz bardzo dobry argument tutaj:
Najlepiej byłoby mieć ten większy kontener ale życie jest inne. Pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy, że internet, którego używasz i jego prędkość (za co płacisz), podlega "zjawisku" które opisuję. Idąc tym tropem dalej, gdybyśmy mówili o tym internecie, chciałbyś zapewne mieć prędkość za jaką płacisz . I tu jest przedmiot tej dyskusji. Jeżeli podejdziesz do tego, "nie interesuje mnie to bo płacę", to faktycznie nie ma o czym dyskutować. Wciąż będzie to podejście życiowe, a ja chciałbym chociaż trochę pomocy matematycznej.O jakimkolwiek "dopasowywaniu" możesz mówić tylko wtedy, jeżeli owa katastrofa to nie koniec biznesu, lecz określone straty wymierne , które możesz porównać z kosztami zakupu większego kontenera i jego utrzymaniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
Chyba nie zrozumiałeś, co chciałem powiedzieć: Jeżeli masz podjąć decyzje biznesową, to musisz umieć szacować ryzyko. W szczególności, jeżeli niespełnienie wymagań klientów oznacza dla Ciebie koniec biznesu (i być może kompletne bankructwo), to nie będziesz się bawił w zabawy typu "a może nie bedą tyle potrzebowali".
Wierz mi, że overbooking w liniach lotniczych istnieje tylko dlatego, że z powodu kilku pasażerów, którym nie udał sie polecieć samolotem, linie lotnicze nie upadają, a kary nie sa drakońskie.
Przykład z internetem jest dobry, ale - pewnie wbrew Twoim intencjom - jest argumentem przeciwko Twojemu rozumowaniu: jeżeli firmie zależy na odpowiedniej klasy połączeniu, to wykupuje nie dostęp do internetu, lecz linię dzierżawioną od jednego lub kliku dostawców, zabezpieczając się dodatkowo tak, aby tzw. ostatnia mila nie była tym samym drutem. A jako backup jeszcze jakieś łącze bezprzewodowe.
Wszystko to jest wynikiem analizy ryzyka, i planując biznes warto o tym pamiętać.
I dopiero wtedy, gdy będziesz wiedział na co możesz sobie pozwolić (innymi słowy jakie ryzyko możesz zaakceptować) możesz zaprząc mechanizmy matematyczne.
Wierz mi, że overbooking w liniach lotniczych istnieje tylko dlatego, że z powodu kilku pasażerów, którym nie udał sie polecieć samolotem, linie lotnicze nie upadają, a kary nie sa drakońskie.
Przykład z internetem jest dobry, ale - pewnie wbrew Twoim intencjom - jest argumentem przeciwko Twojemu rozumowaniu: jeżeli firmie zależy na odpowiedniej klasy połączeniu, to wykupuje nie dostęp do internetu, lecz linię dzierżawioną od jednego lub kliku dostawców, zabezpieczając się dodatkowo tak, aby tzw. ostatnia mila nie była tym samym drutem. A jako backup jeszcze jakieś łącze bezprzewodowe.
Wszystko to jest wynikiem analizy ryzyka, i planując biznes warto o tym pamiętać.
I dopiero wtedy, gdy będziesz wiedział na co możesz sobie pozwolić (innymi słowy jakie ryzyko możesz zaakceptować) możesz zaprząc mechanizmy matematyczne.
prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
OK, załóżmy, że chcesz mi pomóc/ukierunkować matematycznie. (Możesz mnie potraktować za laika matematycznego. )Jest to do oszacowania/policzenia, chociaż przybliżonego? Co muszę doczytać, jakich innych danych potrzebuję ? Zapomnij o interpretacji biznesowej. Nie o nią tu chodzi (chociaż jest w tle).
prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
Jeżeli mam być szczery to na forum nie uzyskasz pomocy jakiej byś oczekiwał.
Bez szczegółowej analizy Twojego problemu, bez odpowiedniej analizy danych, nic Ci tutaj nie powiemy. A za takie rzeczy odpowiednie firmy biorą porządne pieniądze, więc radzę do odpowiedniej firmy się zgłosić
Bez szczegółowej analizy Twojego problemu, bez odpowiedniej analizy danych, nic Ci tutaj nie powiemy. A za takie rzeczy odpowiednie firmy biorą porządne pieniądze, więc radzę do odpowiedniej firmy się zgłosić
prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
Ta firma, którą sugerujesz, nie wchodzi w grę. To jest problem czysto "mój", z którym chcę się zmierzyć. Niestety "na teraz" przerasta on na moje matematyczne umiejętności dlatego chciałem spróbować poszukać rad mądrzejszych ode mnie.... zawsze warto spróbować.
Dziękuję za szczerość i życzliwość.
Dziękuję za szczerość i życzliwość.
prawdopodobienstwo/ryzyko przepelnienia "zbiornika" - IT
A dlaczego?Ta firma, którą sugerujesz, nie wchodzi w grę.
No nie oszukujmy się, ale bez specjalisty niczego nie oszacujesz. To znaczy oszacujesz, ale nie będzie potrzebny do tego żaden aparat matematyczny.
Wszystko na zasadzie: jeden pojemnik zapełnia się w 3 dni to dwa w 6 dni. Jeżeli tak chcez to szacować to życzę powodzenia w biznesie