Rozkład ciągły, wartości zmiennej.
-
- Użytkownik
- Posty: 290
- Rejestracja: 3 paź 2014, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 179 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozkład ciągły, wartości zmiennej.
Mam pytanie, czy z tego, że zmienna \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład jednostajny ciągły \(\displaystyle{ U(0,1)}\) wynika, że ta zmienna może przyjmować tylko wartości z przedziału \(\displaystyle{ [0;1]}\)? Jeśli tak, to proszę o jakieś uzasadnienie. Myślałem o czymś w kierunku gęstości, że np. \(\displaystyle{ P(X>1)=0}\), ale jakoś nie jestem przekonany, proszę o wytłumaczenie mi tego.
Rozkład ciągły, wartości zmiennej.
Ta zmienna z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1}\) przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\). Pozostałe przyjmuje z prawdopodobieństwem zerowym. To wynika z gęstości bądź z dystrybuanty.
Dokładniej, np. \(\displaystyle{ P(2\le X\le 3)=0}\).
Dokładniej, np. \(\displaystyle{ P(2\le X\le 3)=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 290
- Rejestracja: 3 paź 2014, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 179 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozkład ciągły, wartości zmiennej.
Teraz pytanie, co znaczy, że \(\displaystyle{ X}\) przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ [0;1]}\) z prawdopodobieństwem równym \(\displaystyle{ 1}\) skoro dla dowolnego \(\displaystyle{ a}\),
\(\displaystyle{ P(X=a)=0}\)?
\(\displaystyle{ P(X=a)=0}\)?
Rozkład ciągły, wartości zmiennej.
Wyraziłem się żargonowo. Tak więc dla wszystkich \(\displaystyle{ a<b\in[0,1]}\) mamy \(\displaystyle{ P(a\le X<b)=b-a}\). O to chodziło. Przepraszam za kolokwializm. Ale brak go przynajmniej w przykładzie, jaki powyżej podałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 290
- Rejestracja: 3 paź 2014, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 179 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozkład ciągły, wartości zmiennej.
Dziękuję za pomoc Jeszcze ostatnie pytanie,
czy w takim razie jeśli zmienna ma powyższy rozkład to znaczy że nie może ona osiągnąć wartości \(\displaystyle{ 5}\), czy że może osiągnąć \(\displaystyle{ 5}\), ale prawdopodobienstwo, że \(\displaystyle{ X}\) będzie należał do jednego z przedziałów zawierających piątkę ale nie mający części wspólnej z \(\displaystyle{ (0,1)}\) wynosi \(\displaystyle{ 0}\)?
czy w takim razie jeśli zmienna ma powyższy rozkład to znaczy że nie może ona osiągnąć wartości \(\displaystyle{ 5}\), czy że może osiągnąć \(\displaystyle{ 5}\), ale prawdopodobienstwo, że \(\displaystyle{ X}\) będzie należał do jednego z przedziałów zawierających piątkę ale nie mający części wspólnej z \(\displaystyle{ (0,1)}\) wynosi \(\displaystyle{ 0}\)?