Losowanie liczb spełniających warunki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
vergil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 28 lis 2013, o 09:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ziemia

Losowanie liczb spełniających warunki

Post autor: vergil »

Ze zbioru liczb trzycyfrowych losujemy jedną liczbę. Ile wynosi \(\displaystyle{ P}\) wylosowania:
a) liczby podzielnej przez 2 lub przez 3
b) liczby, której reszta z dzielenia przez 4 jest równa 3?

Normalnie w takich zadaniach wypisuję wszystkie przypadki i liczę, ale przy takiej ich liczbie jest to utrudnione. Nie potrafię tego policzyć w szybki sposób. Ktoś pomoże?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Losowanie liczb spełniających warunki

Post autor: cosinus90 »

Aby obliczyć ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych np. podzielnych przez \(\displaystyle{ 3}\), skonstruuj odpowiedni ciąg arytmetyczny. Pierwszy wyraz tego ciągu \(\displaystyle{ a_{1} = 102}\), ostatni \(\displaystyle{ a_{n}=999}\), a różnica \(\displaystyle{ r=3}\). Twoim zadaniem jest tylko znalezienie indeksu \(\displaystyle{ n}\) ostatniego wyrazu, co powinieneś zrobić bez trudu mając podstawową wiedzę z zakresu ciągów.

Następne przypadki rozważasz w ten sam sposób.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Losowanie liczb spełniających warunki

Post autor: robertm19 »

Co druga liczba jest podzielna przez 2 i co terzecia przez 3. Ponieważ jest tam "lub" należy policzyć liczbę podzielnych przez 6 i odjąć od całości.
ODPOWIEDZ