Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5}\) tworzymy dwuelementowe wariacje bez powtórzeń. Zdarzenie polegające na wylosowaniu każdej dwucyfrowej liczby jest taki samo.
Oblicz prawdopodobieństwo że wylosujesz liczbę większą od \(\displaystyle{ 20}\) taką że cyfra dziesiątek jest mniejsza od cyfry jedności.
\(\displaystyle{ \Omega = 20}\), są to wszystkie liczby dwucyfrowe.
Liczb które są większe od \(\displaystyle{ 20}\) i cyfra jedności jest większa od cyfry dziesiątek jest \(\displaystyle{ 6}\) są to liczby \(\displaystyle{ 23,24,25,34,35,45}\).
Więc zdarzenie \(\displaystyle{ A}\) polega na wylosowaniu jeden z tych \(\displaystyle{ 6}\) liczb i \(\displaystyle{ P(A)=\frac{6}{20}=\frac{3}{10}}\) lecz w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{6}{10}}\).
Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić? Mam problem z zrozumieniem prawdopodobieństwa.