Niech \(\displaystyle{ p_{5}(k)= {n \choose k} \left( \frac{1}{5} \right)^{k} \left( \frac{4}{5} \right)^{n-k}}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,...,n}\). Udowodnij, że funkcja \(\displaystyle{ p_{5}}\) jest rozkładem prawdopodobieństwa na zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ 0,1,2,...,n \right\}}\)
Wiem, że jest to przykład rozkładu dwumianowego - i wystarczy się na to powołać i jest dowód. Jednak chciałabym udowodnić to przez rachunki.
Liczę sumę \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} \left( \frac{1}{5} \right)^{k} \left( \frac{4}{5} \right)^{n-k}}\). Musi mi ona wyjść równa jeden. Niestety dotychczasowe rachunki do niczego mnie nie prowadzą.
Rozkład dwumianowy
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozkład dwumianowy
Wystarczy zastosować wzór dwumianowy Newtona:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}{ n \choose k}a^{k}b^{n-k}=(a+b)^n}\). Można go udowodnić przez indukcje, kombinatorycznie albo z jakichś dziwnych tożsamości.
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}{ n \choose k}a^{k}b^{n-k}=(a+b)^n}\). Można go udowodnić przez indukcje, kombinatorycznie albo z jakichś dziwnych tożsamości.