Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania ze zbioru \(\displaystyle{ Z=\left\{ 1,2,3,4,5,6,7\right\}}\) liczby \(\displaystyle{ k}\) jest równe \(\displaystyle{ \frac{k}{28}}\).
Ze zbioru Z losujemy po kolei dwie liczby nie zwracając wylosowanej. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma wylosowanych liczb jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2}\), jeśli wiadomo, że żadna z wylosowanych liczb nie jest podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\).
Może ktoś sprawdzić czy moje rozumowanie jest dobre?
Aby suma była podzielna przez 2 losuje 2 parzyste lub 2 nieparzyste, czyli \(\displaystyle{ 24, 42, 15, 51, 17, 71, 57, 75}\)
prawdopodobieństwo dla 24:
\(\displaystyle{ \frac{2}{28}\cdot \frac{4}{26}}\)
prawdopodobieństwo dla 42:
\(\displaystyle{ \frac{4}{28} \cdot \frac{2}{24}}\)
Pozostałe liczby analogicznie
Oblicz prawdopodobieństwo
Oblicz prawdopodobieństwo
Ostatnio zmieniony 28 lut 2016, o 21:28 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Symbol mnożenia to \cdot.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Oblicz prawdopodobieństwo
Dlaczego tak, a nie \(\displaystyle{ \frac{2}{28} \cdot \frac{4}{28}}\) ?asia0709 pisze: prawdopodobieństwo dla 24:
\(\displaystyle{ \frac{2}{28}* \frac{4}{26}}\)
Pozostałe liczby analogicznie
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Oblicz prawdopodobieństwo
Cały czas zastanawia mnie to zadanie. Mógłby ktoś to popchnąć do końca?
Jeżeli należy to robić tak jak zaproponowali asia0709 i Gouranga, to ma to wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{28} \cdot \frac{5}{27} + \frac{1}{28} \cdot \frac{7}{27} + \frac{2}{28} \cdot \frac{4}{26} + \frac{4}{28} \cdot \frac{2}{24} + \frac{5}{28} \cdot \frac{1}{23} + \frac{5}{28} \cdot \frac{7}{23} + \frac{7}{28} \cdot \frac{1}{21} + \frac{7}{28} \cdot \frac{5}{21}}\) ?
I co dalej?
Jeżeli należy to robić tak jak zaproponowali asia0709 i Gouranga, to ma to wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{28} \cdot \frac{5}{27} + \frac{1}{28} \cdot \frac{7}{27} + \frac{2}{28} \cdot \frac{4}{26} + \frac{4}{28} \cdot \frac{2}{24} + \frac{5}{28} \cdot \frac{1}{23} + \frac{5}{28} \cdot \frac{7}{23} + \frac{7}{28} \cdot \frac{1}{21} + \frac{7}{28} \cdot \frac{5}{21}}\) ?
I co dalej?