Prawdopodobieństwo trafienia do celu, wybrakowanej żarówki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
meliel

Prawdopodobieństwo trafienia do celu, wybrakowanej żarówki

Post autor: meliel »

Cześć proszę o pomoc w dwóch zadaniach:
zadanie 1:
Do celu strzela trzech strzelców. Prawdopodobieństwo trafienia do celu jest odpowiednio równe 80%, 60%, 50%. Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia do celu, gdy strzelają jednocześnie?

zadanie 2:
Zakłady A, B i C produkują żarówki w ilościach a=1500, b=2000, c=2500 sztuk. Wiadomo, że ilość braków w tych zakładach jest odpowiednio równa 5%, 3% i 2%. Określić z którego najprawdopodobniej zakładu pochodzi wybrakowana żarówka?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo trafienia do celu, wybrakowanej żarówki

Post autor: piasek101 »

1) Klasyczny wzór na prawdopodobieństwo sumy trzech niezależnych zdarzeń.
ODPOWIEDZ