Expected shortall i Value at risk

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Dominik J
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 6 paź 2012, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 63 razy

Expected shortall i Value at risk

Post autor: Dominik J »

Czy ma ktoś pomysł w jaki sposób to udowodnić: \(\displaystyle{ VaR_{ \alpha }\left( X\right) \le ES_{ \alpha} \left( X\right)}\).
gdzie:
\(\displaystyle{ X - hbox{zmienna losowa}\ alpha in left[0,1
ight)\ F_{X} - hbox{dystrybuanta zmiennej losowej X}\VaR_{ alpha }left( X
ight)=infleft{ x: F_{X}(x) ge alpha
ight} hbox{Value at risk}\ES_{ alpha} left( X
ight)= frac{1}{1- alpha } int_{ alpha }^{1}VaR_{u}left( X
ight) mbox{d}u hbox{Expected shortfall}}\)

VaR i ES są miarami ryzyka:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Miara_ryzyka
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Expected shortall i Value at risk

Post autor: a4karo »

wsk: funkcja \(\displaystyle{ VaR_\alpha(X)}\) jest funkcja niemalejącą zmiennej \(\displaystyle{ \alpha}\)
Dominik J
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 6 paź 2012, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 63 razy

Expected shortall i Value at risk

Post autor: Dominik J »

Wiem właśnie, że trzeba to zrobić z monotoniczności funkcji VaR, ale nie wiem w jaki sposób.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Expected shortall i Value at risk

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ \int_{A} f(x) d \mu \le \mu (A) \cdot \sup (f(x) )}\)
Ostatnio zmieniony 21 lut 2016, o 15:03 przez Kartezjusz, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Expected shortall i Value at risk

Post autor: a4karo »

Z monotoniczności wartość funkcji podcałkowej jest nie większ niż jej wartośc na lewym końcu. i Już.
ODPOWIEDZ