Prawdopodobienstwo 3 zadanka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
alicjakoson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2016, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Prawdopodobienstwo 3 zadanka

Post autor: alicjakoson »

1.W urnie jest 25 kul: 10 białych, 8 czarnych i 7 czerwonych. Losujemy 6 kul. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że:
a) wśród wylosowanych będą 4 kule czarne i dwie czerwone,
b) wśród wylosowanych będzie co najwyżej 5 kul czerwonych?

2. Siedem ponumerowanych kul umieszczamy w 8 ponumerowanych szufladach. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że każda kula znajdzie się w innej szufladzie?

3. Grupa 8 osób udała się do kina. Ponieważ osoby nie miały biletów, ustawiły się w
kolejce do kasy. Oblicz prawdopodobieństwo, że Ania i Tomek będą stali obok siebie-- 15 lut 2016, o 19:10 --Mam w 1.a ,omega= {25 choose 6}
A= {8 choose 4} * {7 choose 2}
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Prawdopodobienstwo 3 zadanka

Post autor: macik1423 »

1. b) spróbuj zdarzeniem przeciwnym,
2. pierwsza kula może trafić do ilu szuflad? A druga, trzecia..., siódma?
3. Ilość wszystkich możliwych ustawień ludzi w kolejce policzysz za pomocą permutacji. Potem wydzielasz dwie grupy, Ania i Tomek, reszta świata. Ania i Tomek mogą się zamieniać miejscami na... sposobów, reszta świata na... sposobów.
alicjakoson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2016, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Prawdopodobienstwo 3 zadanka

Post autor: alicjakoson »

macik1423 pisze:1. b) spróbuj zdarzeniem przeciwnym,
2. pierwsza kula może trafić do ilu szuflad? A druga, trzecia..., siódma?
3. Ilość wszystkich możliwych ustawień ludzi w kolejce policzysz za pomocą permutacji. Potem wydzielasz dwie grupy, Ania i Tomek, reszta świata. Ania i Tomek mogą się zamieniać miejscami na... sposobów, reszta świata na... sposobów.
czyli w 2 omega = 7^{8} ? a A=8! ?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Prawdopodobienstwo 3 zadanka

Post autor: macik1423 »

Raczej \(\displaystyle{ \overline{\overline \Omega}}=8^{7}}\)
ODPOWIEDZ