Hej,
Czy iloczyn funkcji charakterystycznych jest zawsze funkcją charakerystyczną?
Iloczyn Funkcji Charakterystycznych
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Iloczyn Funkcji Charakterystycznych
Jeśli chodzi o skończony iloczyn, to owszem. Jeśli chodzi o nieskończony, to może nie być.
Niech \(\displaystyle{ \phi_{n}(t)=e^{- \frac{t^{2}}{2} }}\). Wtedy \(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty }\phi_{n}(t)= \begin{cases} 0, \text{ gdy } t\neq 0 \\ 1, \text{ gdy }t=0 \end{cases}}\). Nie wygląda to na funkcję charakterystyczną.
Niech \(\displaystyle{ \phi_{n}(t)=e^{- \frac{t^{2}}{2} }}\). Wtedy \(\displaystyle{ \prod_{n=1}^{ \infty }\phi_{n}(t)= \begin{cases} 0, \text{ gdy } t\neq 0 \\ 1, \text{ gdy }t=0 \end{cases}}\). Nie wygląda to na funkcję charakterystyczną.
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Iloczyn Funkcji Charakterystycznych
Jak wykazac ze iloczyn funkcji charakterystycznych jest funkcją charakterystyczną?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Iloczyn Funkcji Charakterystycznych
Jeżeli \(\displaystyle{ \phi_{1}(t),...\phi_{n}(t)}\) są funkcjami charakterystycznymi pewnych rozkładów prawdopodobieństwa, to wystarczy wziąć niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X_{1}\sim \phi_{1}(t),...X_{n}\sim \phi_{n}(t)}\) i wówczas \(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{n} \phi_{i}(t)}\) jest funkcją charakterystyczną rozkładu zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y= \sum_{i=1}^{n} X_{i}}\). Ewentualnie można by zamiast tego spróbować użyć tw. Bochnera, ale to byłaby straszna sieczka.
A kiedy to się zgadza dla nieskończonego, to niestety nie wiem, na angielskiej wiki było to chyba wzmiankowane. ... _theory%29-- 13 lut 2016, o 21:29 --Swoją drogą ciekawe, czy ktokolwiek z własnej woli sprawdzał, czy jakaś funkcja jest funkcją charakterystyczną z tw. Bochnera? Warunek z dodatnią określonością jest tak paskudny, że od samego patrzenia człowiek ma ochotę się napić.
A kiedy to się zgadza dla nieskończonego, to niestety nie wiem, na angielskiej wiki było to chyba wzmiankowane.
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Character
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Iloczyn Funkcji Charakterystycznych
zawsze mozna tak dobrać te zmienne zeby było do siebie niezależne?