prawdopodobieństwo sumy zmiennych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

prawdopodobieństwo sumy zmiennych

Post autor: gienia »

\(\displaystyle{ Y_t(w)= \sum_{k=0}^{N_t(w)} X_k(w)}\) jest złożonym procesem Poissona o intensywności a, gdzie \(\displaystyle{ N_t}\) jest prostym procesem Poissona o int. a nzal od wszystkich \(\displaystyle{ X_k}\), \(\displaystyle{ X_k}\) mają rozkład wykładniczy.

Mam policzyć pstwo, że \(\displaystyle{ P(Y_t>2|N_t=3)}\).

\(\displaystyle{ P(Y_t>2|N_t=3)=P( \sum_{k=0}^{3} X_k >2)}\)

Jak policzyć to prawdopodobieństwo?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

prawdopodobieństwo sumy zmiennych

Post autor: Kartezjusz »

Policz czym jest suma dwóch rozkładów wykładniczych.
ODPOWIEDZ