Zmienne losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karaoke120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 paź 2014, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Zmienne losowe

Post autor: karaoke120 »

Stacja benzynowa otrzymuje nową dostawę paliwa raz w tygodniu. Tygodniowa sprzedaż paliwa (w
tysiącach galonów) jest zmienną losową o gęstości \(\displaystyle{ f(x) = 5(1-x)
4}\)
dla \(\displaystyle{ 0 < x < 1.}\) Jaki musi być zapas paliwa na początku
tygodnia (zaraz po dostawie) by prawdopodobieństwo wyczerpania zapasów było równe 0, 01?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zmienne losowe

Post autor: Kartezjusz »

w funkcji gęstości miało być ) -4? zamiast )4
karaoke120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 paź 2014, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Zmienne losowe

Post autor: karaoke120 »

do potęgi 4
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Zmienne losowe

Post autor: Premislav »

Masz znaleźć taką liczbę \(\displaystyle{ k}\), że jeśli \(\displaystyle{ X}\) jest zmienną losową odzwierciedlającą tygodniowa sprzedaż w tych tam jednostkach, to \(\displaystyle{ \mathbf{P}(X> k)=0,01}\). To prawdopodobieństwo można zapisać za pomocą dystrybuanty (\(\displaystyle{ \mathbf{P}(X>k)=1-F(k)}\)), którą to dystrybuantę ( oznaczylem ją przez F) znajdziesz, całkujac gęstość.
ODPOWIEDZ