Przekształcenie z liczb o jednorodnym rozkładzie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Hubu999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 9 razy

Przekształcenie z liczb o jednorodnym rozkładzie

Post autor: Hubu999 »

Cześć!
Prosze o pomoc z nastepującym zadaniem:

Zaproponuj przekształcenie prowadzące z liczb o jednorodnym rozkładzie prawdopodobieństwa na przedziale \(\displaystyle{ <0,1>}\) do rozkładu z \(\displaystyle{ f(x)=\frac{a}{(2x+2)}}\) dla \(\displaystyle{ 2<x<3}\), \(\displaystyle{ f(x)=0}\) dla pozostałych \(\displaystyle{ x}\).
Znajdz wartość a.

frac{a}{(2x+2)}
isiedem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 lut 2016, o 06:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Przekształcenie z liczb o jednorodnym rozkładzie

Post autor: isiedem »

Również nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem. Potrafi ktoś to rozwiązać?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Przekształcenie z liczb o jednorodnym rozkładzie

Post autor: Premislav »

Stałą \(\displaystyle{ a}\) można łatwo wyznaczyć:
ma być \(\displaystyle{ 1= \int_{2}^{3} \frac{a}{2x+2}dx}\), a więc \(\displaystyle{ a= \frac{2}{\ln \frac 4 3}}\).
Dalej wyciągam z pupy coś takiego: niech \(\displaystyle{ X\sim \mathcal{U}_{(0,1)}}\). Wtedy
\(\displaystyle{ \mathbf{P}\left(3\exp \left(\ln \left( \frac{4}{3} \right) \cdot X \right)-1 \le x \right)= \begin{cases} 0, \text{ gdy } x \le 2 \\ \frac{\ln \left( \frac{x+1}{3} \right)}{\ln \frac 4 3}, \text{ gdy }x \in (2,3) \\ 1, \text{ gdy }x \ge 3\end{cases}}\)
Może to się do czegoś nadaje.-- 8 lut 2016, o 08:15 --Aha, ta dziadowa funkcja klamerkowa po prawej to dystrybuanta zmiennej o gęstości takiej jak ta z zadania. Znalazłem ją, po prostu całkując gęstość.
isiedem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 lut 2016, o 06:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Przekształcenie z liczb o jednorodnym rozkładzie

Post autor: isiedem »

Mógłbyś wytłumaczyć krok po kroku co tu się dzieje?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Przekształcenie z liczb o jednorodnym rozkładzie

Post autor: Kartezjusz »

Było twierdzenie o przekształceniu rozkładu przez funkcje gładkie.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Przekształcenie z liczb o jednorodnym rozkładzie

Post autor: Premislav »

OK, tak skrótowo:
1. Znajduję stałą \(\displaystyle{ a}\). Oczywiście musi być \(\displaystyle{ a>0}\), inaczej funkcja nie byłaby gęstością. Zatem \(\displaystyle{ \int_{2}^{3} \frac{dx}{2x+2}= \frac{1}{a}}\), taką całkę raczej umiesz policzyć (pochodna logarytmu itp.).
2. Znajduję dystrybuantę rozkładu o gęstości \(\displaystyle{ f(x)= \frac{(\ln \frac 4 3)^{-1}}{x+1}}\) dla \(\displaystyle{ x\in (2,3)}\), całkując gęstość: niech \(\displaystyle{ T}\) będzie tą zmienną losową o gęstości \(\displaystyle{ f}\). Wtedy \(\displaystyle{ \mathbf{P}(T \le t)= \begin{cases} 0 \text{ gdy } t \le 2\\ \int_{2}^{t} \frac{(\ln \frac 4 3)^{-1}}{s+1} ds \text{ gdy } t\in(2,3) \\1 \text{ gdy } t \ge 3 \end{cases}}\)
3. Znajduję odpowiednie przekształcenie dystrybuanty rozkładu jednostajnego. Jak wiadomo dla \(\displaystyle{ x\in (0,1)}\) i \(\displaystyle{ X\sim \mathcal{U}_{(0,1)}}\) mamy \(\displaystyle{ \mathbf{P}(X \le x)=x}\), a więc \(\displaystyle{ \mathbf{P}(e^{X} \le x)= \begin{cases} 0, x \le 1 \\ \ln x, x \in(1,e)\\ 1, x \ge e\end{cases}}\). I dalej doszlifowujemy przez dodanie odpowiednich stałych i pomnożenie przez nie. W skiążce Jakubowskiego i Sztencla powinno to być.
Ja szczerze powiedziawszy nie pamiętam tego twierdzenia.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Przekształcenie z liczb o jednorodnym rozkładzie

Post autor: Kartezjusz »

Ja też, ale wiem, że to zadanie rozpykałoby w minutę.
ODPOWIEDZ