Gęstość rozkładu sumy dwóch niezależnych zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
noctum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 8 cze 2015, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy

Gęstość rozkładu sumy dwóch niezależnych zmiennych losowych

Post autor: noctum »

Witam, jak zacząć to zadanie?

Zad.1 Wyznacz gęstość rozkładu sumy dwóch niezależnych zmiennych losowych o rozkładach normalnych N(7,6) i N(2,8).

Czy ten wzór przyda się tutaj? Jeśli tak to jak go użyć?: \(\displaystyle{ f_{X+Y}(u)= \frac{1}{ \sqrt{2 \pi (\sigma_{X}^{2}+\sigma_{Y}^{2})} } e^{- \frac{ (u- m_{X}- m_{Y} )^{2} }{2(\sigma_{X}^{2}+\sigma_{Y}^{2})} }}\)
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Gęstość rozkładu sumy dwóch niezależnych zmiennych losowych

Post autor: Spektralny »

Tak należy go użyć (sprowadza się on do pomnożenia gęstości). Czy wiesz co oznaczają pary liczb (7,6), (2,8)?
noctum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 8 cze 2015, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy

Gęstość rozkładu sumy dwóch niezależnych zmiennych losowych

Post autor: noctum »

tak pierwsze to m, a drugie \(\displaystyle{ \sigma}\)
Jak podstawić te dwie pary?
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Gęstość rozkładu sumy dwóch niezależnych zmiennych losowych

Post autor: Spektralny »

Napisz słowami co oznaczają te symbole, a następnie podstaw do wzoru. Takie zadania robi się w gimnazjum.
noctum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 8 cze 2015, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy

Gęstość rozkładu sumy dwóch niezależnych zmiennych losowych

Post autor: noctum »

m - wartość średnia czyli 7 i 2
\(\displaystyle{ \sigma}\) - odchylenie standardowe czyli 6 i 8

skąd wziąć u?

Podstawić jedną i drugą parę liczb do wzoru, a następnie je przemnożyć?-- 7 lut 2016, o 20:12 --Dobrze, już wiem, że wystarczy tylko podstawić, ale skąd wziąć u?
ODPOWIEDZ