Dwa proste zadania z prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
xcoo1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 lut 2016, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Dwa proste zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: xcoo1 »

Jakby ktoś był taki miły podać rozwiązania byłbym wdzięczny!

1. W pudełku znajdują się 3 kule białe i 5 czarnych kul. Losujemy 4 kule. Znajdź średnią liczbę białych kul w takim losowaniu.

2. W pudełku znajdują się 3 kule białe i 5 czarnych kul. Losujemy 4 razy, zwracając kulę po każdym losowaniu. Znajdź średnią liczbę białych kul w takim losowaniu.
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Dwa proste zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: epicka_nemesis »

1)
Możliwe są przypadki wylosowania białych kul :
\(\displaystyle{ a_{1}}\) - jedna białą i 3 czarne
\(\displaystyle{ a_{2}}\) - dwie białe i 2 czarne
\(\displaystyle{ a_{3}}\) - 3 białe i 1 czarna
\(\displaystyle{ a_{4}}\) - 4 białe
Szukana wartość średnia, to\(\displaystyle{ EX = 1* \cdot P(a_{1}) + 2 \cdot P(a_{2}) + 3 \cdot P(a_{3}) + 4 \cdot P(a_{4})}\) , gdzie
\(\displaystyle{ P(a_{1})}\) - prawd. wylosowania jednej białej ,
\(\displaystyle{ P(a_{2})}\) - prawd. wylosowania dwóch białych ,
\(\displaystyle{ P(a_{3})}\) - trzech białych i
\(\displaystyle{ P(a_{4})}\) - czterech białych.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Dwa proste zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: Kartezjusz »

2)możesz Bernoullim
ODPOWIEDZ