Obliczenie gęstości mając daną dystrybuantę

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Empeg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 22 wrz 2014, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Obliczenie gęstości mając daną dystrybuantę

Post autor: Empeg »

Witajcie.
Mam daną dystrybuantę:

\(\displaystyle{ F(x)=\begin{cases} 0 \text{ dla } x \le 1\\ 2(1- \frac{1}{x})\text { dla } 1 < x \le 2\\1 \text{ dla } x > 2\end{cases}}\)

Z tego chciałbym wyznaczyć gęstość, ale nie mam pojęcia jak będą wyglądały dane całki. Nie zależy mi na wyniku, jedynie chciałbym ruszyć do przodu z miejsca, w którym stoję.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Obliczenie gęstości mając daną dystrybuantę

Post autor: Premislav »

Od razu można zauważyć, że nośnikiem gęstości będzie \(\displaystyle{ (1,2]}\)(albo \(\displaystyle{ [1,2]}\), bądź \(\displaystyle{ (1,2)}\)czy \(\displaystyle{ [1,2)}\) - to bez różnicy w sumie), bo dla mniejszych dystrybuanta jest zerowa (dystrybuanta dla rozkładu ciągłego to całka z gęstości), a dla większych się nie zmienia. Gęstość jest nieujemna, a gdy całka po jakimś zbiorze z funkcji nieujemnej jest zerowa, to ta funkcja jest równa zero prawie wszędzie w tym zbiorze. Dla \(\displaystyle{ x \in (1,2]}\) zróżniczkuj dystrybuantę, a dostaniesz gęstość.
Empeg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 22 wrz 2014, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Obliczenie gęstości mając daną dystrybuantę

Post autor: Empeg »

Dziękuję za odpowiedź. Mógłbym prosić o bardziej matematyczny zapis? Albo poprzez różniczkowanie nie wiem co masz na myśli, albo tego nie miałem.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Obliczenie gęstości mając daną dystrybuantę

Post autor: Premislav »

Nie miałeś liczenia pochodnych?? Weź pan funkcję \(\displaystyle{ F(x)=\begin{cases} 0 \text{ dla } x \le 1\\ 2(1- \frac{1}{x})\text { dla } 1 < x \le 2\\1 \text{ dla } x > 2\end{cases}}\) i policz jej pochodną w zależności od \(\displaystyle{ x}\). Gdzieś wyjdzie zero, a gdzies po prostu pochodna z \(\displaystyle{ 2(1- \frac{1}{x})}\).
Empeg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 22 wrz 2014, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Obliczenie gęstości mając daną dystrybuantę

Post autor: Empeg »

Miałem, miałem. Już rozumiem. Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ