Dystrybuanta zmiennej \(\displaystyle{ X}\) dana jest wzorem \(\displaystyle{ F(x)=\left\{\begin{array}{l} 0\ \ \ \ \ \ \ \ dla\ \ \ x<0\\ \ln(x)\ \ \ dla\ \ \ 0 \le x<e\\1\ \ \ \ \ \ \ \ dla\ \ \ x>e \end{array}}\).
Oblicz \(\displaystyle{ VarX}\) jeżeli \(\displaystyle{ X}\) jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym z parametrem \(\displaystyle{ \lambda= \sqrt{2}}\).
Proszę o jakieś nakierowanie, schemat działania. Znalazłem w kompendium wzory na rozkład wykładniczy, ale mimo to nie potrafię rozwiązać zadania.
Wariancja, rozkład wykładniczy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wariancja, rozkład wykładniczy
Treść zadania jest upośledzona jak nie wiem, ta podana funkcja to taka dystrybuanta, jak ze mnie śpiewak operowy, przecież dla małych \(\displaystyle{ x}\) toto przyjmuje wartości ujemne. Już nie mówiąc o tym, że powodzenia w wyliczeniu \(\displaystyle{ \ln(0)}\). Może pominę tę całą niby-dystrybuantę i zacznę czytać zadanie od tego momentu:
\(\displaystyle{ \mathbf{E}\varphi(X)= \int_{\RR}^{}\varphi(x)f(x)\mbox{d}x}\).
Można też to łatwo sklepać z użyciem funkcji tworzącej momenty, czyli transformaty Laplace'a rozkładu, ale wątpię, byś ją znał, skoro wydajesz się być początkującym w tym temacie.
-- 6 lut 2016, o 21:59 --
Ale chętnie się dowiem, jaki związek ma ten paskudź z dalszą częścią treści zadania.
Jeżeli \(\displaystyle{ X\sim \mathcal{E}xp(\sqrt{2})}\), to gęstość \(\displaystyle{ X}\) ma postać \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{2}e^{-\sqrt{2}x}\mathbf{1}_{[0,+\infty)}(x)}\) (t jedyneczka to to jest indykator zbioru), a zatem \(\displaystyle{ \mathbf{Var}X=\mathbf{E}[X^{2}]-(\mathbf{E}X)^{2}= \int_{0}^{+\infty}\sqrt{2}x^{2}e^{-\sqrt{2}x}\mbox{d}x- \left(\int_{0}^{+\infty} \sqrt{2}xe^{-\sqrt{2}x}\mbox{d}x \right)^{2}}\). Policz te całeczki przez części, korzystając z własności \(\displaystyle{ \exp(\alpha x}}\) i masz wynik. Skorzystałem z tego, że gdy \(\displaystyle{ X}\) jest zmienną losową ciągłą o gęstości \(\displaystyle{ f(x)}\), a \(\displaystyle{ \varphi(x)}\) jest funkcją borelowską, toOblicz \(\displaystyle{ VarX}\)
\(\displaystyle{ \mathbf{E}\varphi(X)= \int_{\RR}^{}\varphi(x)f(x)\mbox{d}x}\).
Można też to łatwo sklepać z użyciem funkcji tworzącej momenty, czyli transformaty Laplace'a rozkładu, ale wątpię, byś ją znał, skoro wydajesz się być początkującym w tym temacie.
-- 6 lut 2016, o 21:59 --
Ale chętnie się dowiem, jaki związek ma ten paskudź z dalszą częścią treści zadania.
- k3fe
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 14 razy
Wariancja, rozkład wykładniczy
Kolega przepisywał treść, może rzeczywiście nie do końca jest ok To jest całość zadania.
Nie będę ukrywał, że jestem początkujący, nie studiuję też matematyki. Policzę całeczki, dziękuję za pomoc
Nie będę ukrywał, że jestem początkujący, nie studiuję też matematyki. Policzę całeczki, dziękuję za pomoc