Witam, czy mógłby ktoś sprawdzić poprawność tych zadań? Oraz jak zacząć przykład c)?
a)\(\displaystyle{ P(X>2) jesli X \in N(2,5)}\)
b)\(\displaystyle{ P(X>1) jesli X \in N(1,5)}\)
c)\(\displaystyle{ P( X^{2}-2X<-1) jesli X \in N(1,5)}\)
ad. a)
\(\displaystyle{ P(X>2)=1-P(X<2)=1-\phi( \frac{2-2}{5} )=1-0,5=0,5}\)
ad. b)
\(\displaystyle{ P(X>1)=1-P(X<1)=1-\phi( \frac{1-2}{5} )=1-(1-0,579)=0,579}\)
ad. c) - nie wiem jak zrobić
Przybliżona wartość p-stwa- do sprawdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Przybliżona wartość p-stwa- do sprawdzenia
a) i b) ja się zawsze uczyłem oznaczenia \(\displaystyle{ N(m,\sigma^2)}\) zatem powinieneś dzielić wtedy przez pierwiastek z 5. Ale jeżeli masz oznaczenie z sigmą to jest ok.
c) trzeba rozwiązać nierówność.
c) trzeba rozwiązać nierówność.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 8 cze 2015, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 15 razy
Przybliżona wartość p-stwa- do sprawdzenia
ad. c) Delta wychodzi mi 0 więc liczę miejsce zerowe
\(\displaystyle{ x= \frac{-b}{2a} =\ 1}\)
jak to zapisać dalej?
Dodatkowo mam jeszcze czwarty przykład:
d)\(\displaystyle{ P( X^{2}+2X<3) \ jesli\ X \in N(1,5)}\)
Delta mi wychodzi 16 więc:
\(\displaystyle{ x_{1}=\ -3}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\ 1}\)
jak to dalej zapisać?-- 7 lut 2016, o 18:18 --ktoś coś?
\(\displaystyle{ x= \frac{-b}{2a} =\ 1}\)
jak to zapisać dalej?
Dodatkowo mam jeszcze czwarty przykład:
d)\(\displaystyle{ P( X^{2}+2X<3) \ jesli\ X \in N(1,5)}\)
Delta mi wychodzi 16 więc:
\(\displaystyle{ x_{1}=\ -3}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\ 1}\)
jak to dalej zapisać?-- 7 lut 2016, o 18:18 --ktoś coś?