Cecha ma rozkład normalny \(\displaystyle{ N(\mu,5)}\) wyznacz \(\displaystyle{ \mu}\) jeśli \(\displaystyle{ P(X>2)=0,5793}\)
Liczę to tak:
\(\displaystyle{ P(u> \frac{2-\mu}{5} )=0,5793}\) czyli \(\displaystyle{ 1-(\frac{2-\mu}{5})=0,5793}\)
\(\displaystyle{ (\frac{2-\mu}{5})=0,4207}\) skoro wartość dystr. jest poniżej 0,5 to chyba dalej mam liczyć jako 1minus dystrybuanta, ale nie jestem pewna pomoże Ktoś?
Wyznacz parametry rozkładu normalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wyznacz parametry rozkładu normalnego
\(\displaystyle{ Pr\left( Z \leq \frac{2-\mu}{5}\right)= 0,4207;}\)
\(\displaystyle{ \phi\left( \frac{2-\mu}{5}\right)= \phi\left(-\frac{2}{10}\right);}\)
Program R
> qnorm(0.4207)
[1] -0.200103
\(\displaystyle{ \frac{2 -\mu}{5} = -\frac{2}{10};}\)
\(\displaystyle{ \mu = 3.}\)
Jeśli nie mamy tablic z ujemnymi wartościami dystrybuanty rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1),}\)
to odczytujemy wartość \(\displaystyle{ \phi^{-1}}\) dla \(\displaystyle{ 1 - 0,4207 = 0,5793}\) i stawiamy minus.
\(\displaystyle{ \phi\left( \frac{2-\mu}{5}\right)= \phi\left(-\frac{2}{10}\right);}\)
Program R
> qnorm(0.4207)
[1] -0.200103
\(\displaystyle{ \frac{2 -\mu}{5} = -\frac{2}{10};}\)
\(\displaystyle{ \mu = 3.}\)
Jeśli nie mamy tablic z ujemnymi wartościami dystrybuanty rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1),}\)
to odczytujemy wartość \(\displaystyle{ \phi^{-1}}\) dla \(\displaystyle{ 1 - 0,4207 = 0,5793}\) i stawiamy minus.