Kule w urnie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

Kule w urnie

Post autor: poetaopole »

W urnie znajdują się kule białe i czarne. Kul białych jest 3 razy więcej niż czarnych. Oblicz, ile jest kul w urnie, jeżeli przy losowaniu 2 kul z urny prawdopodobieństwo otrzymania kul o różnych kolorach jest większe od \(\displaystyle{ \frac{9}{22}}\).
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Kule w urnie

Post autor: macik1423 »

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3y}{4y}\cdot \frac{y}{4y-1}+\frac{y}{4y}\cdot \frac{3y}{4y-1}>\frac{9}{22}}\)
\(\displaystyle{ y}\) to kule czarne.
ODPOWIEDZ