Rzucamy \(\displaystyle{ 2}\) razy sześcienną kostką do gry. Jaka jest szansa, że wypadnie co najmniej jedna \(\displaystyle{ 6}\), jeśli wiadomo, że suma liczb oczek jest podzielna przez \(\displaystyle{ 5}\)?
Moje pytanie dotyczy liczności zbioru zdarzenia \(\displaystyle{ B}\), czyli że suma liczb oczek jest podzielna przez \(\displaystyle{ 5}\). Moim zdaniem liczność ta jest równa \(\displaystyle{ 11}\), bo parę \(\displaystyle{ (5,5)}\) występuje raz w tym zbiorze, natomiast pozostałe pary liczymy dwa razy, bo np. \(\displaystyle{ (4,1), (1,4)}\) różnią się. Czy liczność zgadza się?
kostka sześcienna 2 rzuty z warunkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3350 razy
kostka sześcienna 2 rzuty z warunkiem
\(\displaystyle{ B=\left\{ (1,4) \ (2,3) \ (3,2) \ (4,1) \ (4,6)\ (5,5) \ (6,4)\right\}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=7}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=7}\)