Pomóżcie
Rzucamy kostką do gry, a następnie tyle tyle razy monetą ile wypadło oczek na kostce. Oblixz prawdopodobieństwo wyrzucenia 2 orłów. Wyrzucono 2 orły jakie jest prawdopodobieństwo, że na kostce wypadła 4 ?
Dzięki
Zadania z kostką
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Zadania z kostką
A - wyrzucono 2 orły
\(\displaystyle{ A=A _{2} +A _{3} +A _{4} +A _{5}+A _{6}}\)
\(\displaystyle{ A _{2}}\)- wyrzucono 2 oczka i 2 orły (0 reszek)
\(\displaystyle{ A _{3}}\)- wyrzucono 3 oczka i 2 orły (1 reszka)
.....
\(\displaystyle{ A _{6}}\)- wyrzucono 6 oczek i 2 orły (4 reszki)
\(\displaystyle{ P(A _{2})= \frac{1}{6} {2 \choose 2}\left( \frac{1}{2} \right) ^2 \left( \frac{1}{2} \right)^0}\)
\(\displaystyle{ P(A _{3})= \frac{1}{6} {3 \choose 2}\left( \frac{1}{2} \right) ^2 \left( \frac{1}{2} \right)^1}\)
...
\(\displaystyle{ P(A _{6})= \frac{1}{6} {6 \choose 2}\left( \frac{1}{2} \right) ^2 \left( \frac{1}{2} \right)^4}\)
Policz je, zsumuj i dostajesz pierwsze szukane prawdopodobieństwo.
Drugie to prawdopodobieństwo warunkowe ze znanymi juz wartościami.
\(\displaystyle{ A=A _{2} +A _{3} +A _{4} +A _{5}+A _{6}}\)
\(\displaystyle{ A _{2}}\)- wyrzucono 2 oczka i 2 orły (0 reszek)
\(\displaystyle{ A _{3}}\)- wyrzucono 3 oczka i 2 orły (1 reszka)
.....
\(\displaystyle{ A _{6}}\)- wyrzucono 6 oczek i 2 orły (4 reszki)
\(\displaystyle{ P(A _{2})= \frac{1}{6} {2 \choose 2}\left( \frac{1}{2} \right) ^2 \left( \frac{1}{2} \right)^0}\)
\(\displaystyle{ P(A _{3})= \frac{1}{6} {3 \choose 2}\left( \frac{1}{2} \right) ^2 \left( \frac{1}{2} \right)^1}\)
...
\(\displaystyle{ P(A _{6})= \frac{1}{6} {6 \choose 2}\left( \frac{1}{2} \right) ^2 \left( \frac{1}{2} \right)^4}\)
Policz je, zsumuj i dostajesz pierwsze szukane prawdopodobieństwo.
Drugie to prawdopodobieństwo warunkowe ze znanymi juz wartościami.