Oblicz prawdopodobienstwo tego ze w czteroosobowej rodzinie
a) conajmniej 2 osoby urodzily sie w tym samym miesiącu
Ja licze to tak:
4 osoby w tym samym miesiacu - 12 mozliwosci
3 osoby w tym samym i 1 w innym - 528 mozliwosci
2 osoby w tym samym i 2 w jakims innym = 6×12×11×11=8712
Zdarzen sprzyjajacych powinno byc 8856 a mi wychodzi 9252, gdzie popełniam błąd. Proszę o pomoc
Oblicz prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 10 sty 2015, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Oblicz prawdopodobieństwo
Może przez zdarzenie przeciwne, że każdy się urodził w innym miesiącu. Wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ 12^{4}}\), przeciwnego jest \(\displaystyle{ 12\cdot 11\cdot 10 \cdot 9=11880}\)
czyli tych właściwych jest \(\displaystyle{ 12^{4}-11880=8856}\), coś mi się wydaje, że ostatni sposób jest trefny tam gdzie mamy dwie osoby na dwie, bo i te i te mogą się urodzić w tych samych miesiącach, ale nie wiem jak to ugryźć na tą chwilę.
czyli tych właściwych jest \(\displaystyle{ 12^{4}-11880=8856}\), coś mi się wydaje, że ostatni sposób jest trefny tam gdzie mamy dwie osoby na dwie, bo i te i te mogą się urodzić w tych samych miesiącach, ale nie wiem jak to ugryźć na tą chwilę.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 10 sty 2015, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Oblicz prawdopodobieństwo
A ma ktoś właśnie sposob jak te zdarzenia poprawnie rozpisać. Ten sposób na zdarzenie przeciwne rozumiem, ale nie mogę wymyśleć jak do tego dojść od tej "drugiej strony". Jak ktoś wie to proszę pisać
-- 26 sty 2016, o 09:19 --
Nikt nie ma pomysłu?? Bardzo prosze o pomoc w znalezieniu tego drugiego sposobu -- 26 sty 2016, o 09:23 --Nikt nie ma pomysłu?? Bardzo prosze o pomoc w znalezieniu tego drugiego sposobu
-- 26 sty 2016, o 09:19 --
Nikt nie ma pomysłu?? Bardzo prosze o pomoc w znalezieniu tego drugiego sposobu -- 26 sty 2016, o 09:23 --Nikt nie ma pomysłu?? Bardzo prosze o pomoc w znalezieniu tego drugiego sposobu