W pewnym powiecie jest 7,5% samochodów ma kolor żółty. Na parkingu pod urzędem powiatowym stoi 90 samochodów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że 5 z nich ma kolor żółty?
policzyłam to tak:
\(\displaystyle{ 0,075\cdot90=6,75}\)
A - 5 sam. ma kolor żółty \(\displaystyle{ {6,75 \choose 5}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{6,75 \choose 5}}{{90 \choose 5}}}\)
dobrze to jest?
prawdopodobieństwo zdarzenia
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 20 gru 2014, o 06:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 3 razy
prawdopodobieństwo zdarzenia
jarzabek89 pisze:Nie. Jak chcesz obliczyć silnie z 6.75?
no właśnie nie wiem czy ma to zaokrąglić do 6 czy w ogóle pomysł na całe zadanie jest zły?
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
prawdopodobieństwo zdarzenia
Rozumiem co chciałaś zrobić, lecz jednak Twa koncepcja jest zła.
Podpowiedź:
Prawdopodobieństwo, że 5 samochodów jest żółtych + prawdopodobieństwo że 85 samochodów jest "nie żółtych"
Podpowiedź:
Prawdopodobieństwo, że 5 samochodów jest żółtych + prawdopodobieństwo że 85 samochodów jest "nie żółtych"
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 20 gru 2014, o 06:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 3 razy
prawdopodobieństwo zdarzenia
Czyli będzie tak:
\(\displaystyle{ {90 \choose 5} 0,075^{5} \cdot 0,925^{85} \approx 0,14}\) możesz potwierdzić, bo ja to cienka jestem z tego całego p-stwa...
\(\displaystyle{ {90 \choose 5} 0,075^{5} \cdot 0,925^{85} \approx 0,14}\) możesz potwierdzić, bo ja to cienka jestem z tego całego p-stwa...