Skanowanie tekstu
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 26 paź 2014, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 33 razy
Skanowanie tekstu
Przy skanowaniu tekstu średnio na każdy tysiąc symboli są 3 symbole błędne. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że przy skanowaniu tekstu który ma 2000 symboli będą 3 symbole błędne.
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 26 paź 2014, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 33 razy
Skanowanie tekstu
Tak myślałem, tyle że mam pewne wątpliwości.
\(\displaystyle{ P_{n}(k) \approx \frac{(\lambda_{n})^{k} \cdot e^{-\lambda_{n}}} {3!}}\)
\(\displaystyle{ P_{2000}(3) \approx \frac{(\lambda_{2000})^{3} \cdot e^{-\lambda_{2000}}} {3!}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \lambda_{n}=n \cdot p}\)
nie wiem ile wynosić będzie p ?
Pewnie nie mogę przyjąć, że to jest w przeliczeniu na stronę \(\displaystyle{ \frac{3}{1000}}\)-- 25 sty 2016, o 23:13 --proszę o pomoc
\(\displaystyle{ P_{n}(k) \approx \frac{(\lambda_{n})^{k} \cdot e^{-\lambda_{n}}} {3!}}\)
\(\displaystyle{ P_{2000}(3) \approx \frac{(\lambda_{2000})^{3} \cdot e^{-\lambda_{2000}}} {3!}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \lambda_{n}=n \cdot p}\)
nie wiem ile wynosić będzie p ?
Pewnie nie mogę przyjąć, że to jest w przeliczeniu na stronę \(\displaystyle{ \frac{3}{1000}}\)-- 25 sty 2016, o 23:13 --proszę o pomoc