Witam!
Mam takie zadanie- Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład wykładniczy z parametrem \(\displaystyle{ \mu = 2}\). Obliczyć prawdopodobieństwo
P \(\displaystyle{ (1 < X <3 )}\)
Czy prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P (1 < X <4 )}\) różni się od \(\displaystyle{ P (1 \le X \le 3)}\)?
O jak by to był rozkład poissona, czy beuornelliego, byłoby łatwo, ale tutaj nie wiem jak to zrobić?
zmienna losowa- rozkład wykładniczy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
zmienna losowa- rozkład wykładniczy
Chyba w ogóle nie wiesz, jak wygląda rozkład wykładniczy, skoro zadajesz takie pytanie. Zobacz np. .
Funkcja gęstości rozkładu wykładniczego o średniej \(\displaystyle{ 2}\) to \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2}e^{-\frac 1 2 x}}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\). Zatem
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(1<X<3)= \int_{1}^{3} \frac{1}{2}e^{-\frac 1 2 x}dx}\)
Funkcja gęstości rozkładu wykładniczego o średniej \(\displaystyle{ 2}\) to \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2}e^{-\frac 1 2 x}}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\). Zatem
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(1<X<3)= \int_{1}^{3} \frac{1}{2}e^{-\frac 1 2 x}dx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 46 razy
zmienna losowa- rozkład wykładniczy
Faktycznie, nawet nie wiedziałem jak wygląda ten rozkład. Dzięki za odpowiedź i podpowiedź oraz link!-- 23 sty 2016, o 17:25 --Pytanie mam tylko, skąd Ci się wzięło \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), skoro \(\displaystyle{ \mu = 2}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
zmienna losowa- rozkład wykładniczy
Gdy \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład wykładniczy z parametrem \(\displaystyle{ \lambda}\), to \(\displaystyle{ \mathbf{E}X=\frac{1}{\lambda}}\).\(\displaystyle{ \mu}\) to częste oznaczenie średniej, czyli \(\displaystyle{ \mathbf{E}X}\). Ale jeśli to po prostu miał być parametr rozkładu, to całka będzie inna:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{3}2e^{-2x}dx}\)
\(\displaystyle{ \int_{1}^{3}2e^{-2x}dx}\)