Na drodze ruchu pociągów znajdują się w znacznej odległości od siebie 4 semafory, z których
każdy (wobec znacznej odległości niezależnie od innych) zezwala na przejazd z prawdopodobieństwem
p = 0, 8. Niech X oznacza liczbę semaforów zezwalających na przejazd i poprzedzających pierwsze zatrzymanie lub stacje docelowa. Znaleźć funkcje prawdopodobieństwa zmiennej losowej X
Mam takie zadanie. Chciałam to policzyć ze wzoru: \(\displaystyle{ P(K=k)=p \cdot q ^{k-1}}\) gdzie \(\displaystyle{ k=0,1,2,3,4}\) ale jak za \(\displaystyle{ k}\) wstawię \(\displaystyle{ 0}\) to mi wyjdzie bzdura. W jaki sposób to policzyć?