trzykrotny rzut kością

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nebhe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 10 mar 2015, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

trzykrotny rzut kością

Post autor: nebhe »

Trzykrotny rzut symetryczną sześcienną kostką do gry. Da się jakoś obliczyć prawdopodobieństwo A, takie że iloczyn wyrzuconych oczek będzie liczbą parzystą bez rozpisywań?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trzykrotny rzut kością

Post autor: piasek101 »

,,Rozpisywań" - sprecyzujesz ?
nebhe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 10 mar 2015, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

trzykrotny rzut kością

Post autor: nebhe »

Przykładowo żeby nie bawić się w wypisywanie wszystkich możliwych liczb i dodawanie ich kombinacji i podobne.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

trzykrotny rzut kością

Post autor: Premislav »

Potrzeba i wystarcza, by co najmniej liczba spośród wyrzuconych była parzysta. Zróbmy to przez zdarzenie przeciwne - prawdopodobieństwo, że wszystkie wyrzucone liczby będą nieparzyste, to \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{2}\right)^{3}}\) (na ściankach mamy po trzy liczby parzyste i nieparzyste, i zakładamy, że kostka jest symetryczna). Zatem szukane prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ 1-\left(\frac{1}{2}\right)^{3}}\)
ODPOWIEDZ