4. Długość czasu pracy między kolejnymi awariami generatora elektrycznego ma rozkład wykład-
niczy z wartością oczekiwaną równą 10 dni. Generator został właśnie naprawiony.
(a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że generator ulegnie kolejnemu uszkodzeniu w ciagu na-
stępnych 14 dni?
(b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie pracował bezawaryjnie dłużej niż 20 dni?
(c) Jakie jest prawdopodobieństwo, że przepracuje on więcej niż 5 dni, ale nie dłużej niż 15
dni?
Zmienna Losowa Ciągła
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 gru 2015, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Zmienna Losowa Ciągła
Gęstość rozkładu wykladniczego o wartości oczekiwanej \(\displaystyle{ 10}\) ma postać \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{10}e^{-\frac{1}{10}x}}\) dla\(\displaystyle{ x\ge 0}\) (dla mniejszych jest zero). Wystarczy, że policzysz trzy całki z f(x): pierwsza w granicach od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 14}\), druga od \(\displaystyle{ 20}\) do \(\displaystyle{ \infty}\), trzecia od \(\displaystyle{ 5}\) do \(\displaystyle{ 15}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 gru 2015, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Zmienna Losowa Ciągła
Pomógłbyś rozpisać te wzory lub obliczyć bo wiesz nie miałem całek jeszcze i nie mam pojęcia jak oblicząc całki :/ takie studia -.- tzn. dopiero mi wprowadzają całki
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Zmienna Losowa Ciągła
No to bez sensu, to tak wygląda z tym układaniem planu i rozkładu materiału, jak z ulicznymi światłami w Malborku - nie znam się, ale i tak wiem, że zrobiłbym to lepiej.
Do rzeczy: masz do policzenia \(\displaystyle{ \int_{0}^{14} \frac{1}{10}e^{- \frac{1}{10} x}dx}\) (podpunkt a),
\(\displaystyle{ \int_{20}^{\infty } \frac{1}{10}e^{-\frac{1}{10 }x}dx}\) (podpunkt b) oraz
\(\displaystyle{ \int_{5}^{15} \frac{1}{10}e^{- \frac{1}{10}x}dx}\).
Zauważ, że \(\displaystyle{ - \frac{1}{10}e^{- \frac{1}{10}x}}\) to pochodną po x funkcji \(\displaystyle{ e^{-\frac{ x }{10}}}\) i skorzystaj z twierdzenia Newtona-Leibniza oraz z tego, że
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } e^{- \frac{1}{10}x}=0}\). Przykro mi, ale więcej Ci na ten temat nie napiszę, jeśli nie znasz tw. Newtona-Leibniza lub definicji całki niewłaściwej (środkowy podpunkt), to poczytaj w necie, np. na wikipedii. Gdybym dał Ci pełne rozwiązanie tak prostego zadania, to niczego byś się nie nauczył.
Do rzeczy: masz do policzenia \(\displaystyle{ \int_{0}^{14} \frac{1}{10}e^{- \frac{1}{10} x}dx}\) (podpunkt a),
\(\displaystyle{ \int_{20}^{\infty } \frac{1}{10}e^{-\frac{1}{10 }x}dx}\) (podpunkt b) oraz
\(\displaystyle{ \int_{5}^{15} \frac{1}{10}e^{- \frac{1}{10}x}dx}\).
Zauważ, że \(\displaystyle{ - \frac{1}{10}e^{- \frac{1}{10}x}}\) to pochodną po x funkcji \(\displaystyle{ e^{-\frac{ x }{10}}}\) i skorzystaj z twierdzenia Newtona-Leibniza oraz z tego, że
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } e^{- \frac{1}{10}x}=0}\). Przykro mi, ale więcej Ci na ten temat nie napiszę, jeśli nie znasz tw. Newtona-Leibniza lub definicji całki niewłaściwej (środkowy podpunkt), to poczytaj w necie, np. na wikipedii. Gdybym dał Ci pełne rozwiązanie tak prostego zadania, to niczego byś się nie nauczył.