Kule w urnie
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 2 razy
Kule w urnie
W urnie znajduje się n kul o numerach od 1 do n. Losujemy dwie kule na raz. Dla jakiego n prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul o numerach różniących się od siebie o 3 lub więcej wynosi \(\displaystyle{ \frac{7}{12}}\) ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Kule w urnie
\(\displaystyle{ \Omega= {n \choose 2}}\)
Ilość par różniących się numerem o 1: n-1
Ilość par różniących się numerem o 1: n-2
\(\displaystyle{ \frac{7}{12}= P(A)=1-P(A ^{'} )=1- \frac{(n-1)+(n-2)}{{n \choose 2} }}\)
Ilość par różniących się numerem o 1: n-1
Ilość par różniących się numerem o 1: n-2
\(\displaystyle{ \frac{7}{12}= P(A)=1-P(A ^{'} )=1- \frac{(n-1)+(n-2)}{{n \choose 2} }}\)