Witam, mam problem z tym zadaniem - czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak to zrobić? Wg. mnie najbardziej prawdopodobna odpowiedź to 3.
"W czasie konsultacji w przedsiębiorstwie zostało zgłoszonych 6 projektów. Prawdopodobieństwa
sprzedaży projektów są równe i wynoszą 0, 75. Znaleźć najbardziej prawdopodobną liczbę sprzedanych
projektów."
Prawdopodobieństwo - równe prawdopodobieństwo
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Prawdopodobieństwo - równe prawdopodobieństwo
Zastosuj schemat Bernouliego.
\(\displaystyle{ P(k)= {6 \choose k}( \frac{3}{4} )^{k} ( \frac{1}{4} )^{6-k}}\)
gdzie ,,k'to ilość kupionych projektów.
Tak na oko, to wynikiem jest 5.
\(\displaystyle{ P(k)= {6 \choose k}( \frac{3}{4} )^{k} ( \frac{1}{4} )^{6-k}}\)
gdzie ,,k'to ilość kupionych projektów.
Tak na oko, to wynikiem jest 5.