Prawdopodobieństwo całkowite

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karaoke120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 paź 2014, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: karaoke120 »

rzucamy monetą;
gdy wypadnie orzeł, losujemy punkt z odcinka [0,1];
gdy wypadnie reszka, losujemy punkt z odcinka [0,2];
jakie jest prawdopodobieństwo,
że wylosowany punkt należy do odcinka \(\displaystyle{ \ \left[ \frac{1}{2} , \ \frac{3}{2} \right]}\)
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: musialmi »

No właśnie, prawdopodobieństwo całkowite: jedno losowanie to losowanie monetą, drugie to losowanie punktu. Znasz wzór na preństwo całkowite?
karaoke120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 paź 2014, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: karaoke120 »

Czy wynik to 1/2?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: musialmi »

Niestety według mnie wynik to \(\displaystyle{ 3/4}\).
ODPOWIEDZ