Witam,
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład o gęstości \(\displaystyle{ f(x)=-\left| x\right| + 1, x \in \left( -1, 1\right)}\). Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=4 X^{2} +1}\).
Robię następująco:
\(\displaystyle{ X \in \left( -1, 1\right), Y=4 X^{2} +1 \in \left( 1, 5\right) \\ F_{Y}(x) = P\left( 4X^2 + 1 \le x \right) = P\left( - \sqrt{ \frac{x-1}{4} } \le X \le \sqrt{ \frac{x-1}{4} } \right) =* \\ = F_{X}\left( \sqrt{ \frac{x-1}{4} } \right) - F_{X}\left( -\sqrt{ \frac{x-1}{4} }\right) = F_{X}\left( \sqrt{ \frac{x-1}{4} } \right)}\)
Teraz różniczkując obustronnie \(\displaystyle{ F_{Y}(x) = F_{X}\left( \sqrt{ \frac{x-1}{4} } \right)}\) otrzymuję:
\(\displaystyle{ f_{Y}(x) = f_{X}\left( \sqrt{ \frac{x-1}{4} } \right) \cdot \frac{1}{2} \cdot \left( \frac{x-1}{4} \right) ^{- \frac{1}{2} } \cdot \frac{1}{4} \\ f_{Y}(x) = \left( - \left| \sqrt{ \frac{x-1}{4} } \right| + 1 \right) \cdot \frac{1}{8 \cdot \sqrt{x-1}} = \\ = \left( - \sqrt{ \frac{x-1}{4} } + 1 \right) \cdot \frac{1}{8 \cdot \sqrt{x-1}}, x \in \left( 1, 5\right)}\)
Co do tej gwiazdeczki \(\displaystyle{ *}\), to tam \(\displaystyle{ x \in \left( 1, 5\right)}\) czy jakoś inaczej?
Zastanawia mnie jeszcze, w końcowym wyniku, co jest poza przedziałem \(\displaystyle{ \left( 1, 5\right)}\)? Czy nic nie ma?
Mam wrażenie, że mogłem coś pomieszać właśnie z przedziałami czy ogólnie, bo nie do końca to rozumiem, więc dobrze gdyby ktoś na to spojrzał i wskazał ewentualne błędy - z góry dziękuję.
Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej
Tak, poza tym przedziałem \(\displaystyle{ (1,5)}\) masz wszędzie zero.
Widzę dwa błędy:
1. Dlaczego twierdzisz, że \(\displaystyle{ F_{X}\left(\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)-F_{X}\left(-\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right) =...}\)?? Przecież \(\displaystyle{ X}\) może przyjmować ujemne wartości (z niezerowym p-stwem).
2. Zgubiłeś przy liczeniu gęstości czynnik \(\displaystyle{ \left(\frac 14\right)^{-\frac 12}}\)
Widzę dwa błędy:
1. Dlaczego twierdzisz, że \(\displaystyle{ F_{X}\left(\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)-F_{X}\left(-\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right) =...}\)?? Przecież \(\displaystyle{ X}\) może przyjmować ujemne wartości (z niezerowym p-stwem).
2. Zgubiłeś przy liczeniu gęstości czynnik \(\displaystyle{ \left(\frac 14\right)^{-\frac 12}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 7 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej
Premislav,
1. Hm, już sam nie wiem. Teraz jak tak na to patrzę, to może powinno być już bez tego ostatniego równa się, a po prostu: \(\displaystyle{ F_{X}\left(\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)-F_{X}\left(-\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)}\) ?
Ogólnie to nie wiem jak postępować w tym momencie, bo raz się zeruje, raz nie i nie mogę znaleźć odpowiedzi "dlaczego".
Jak mam \(\displaystyle{ F(...)}\) to nie wiem do czego porównywać to, co jest w nawiasie. Mógłbyś jakoś to wytłumaczyć?
Podobne zadanie: 400141.htm , wczoraj napisałem mój sposób rozwiązania, ale bez przekonania.
2. Dzięki za czujność
1. Hm, już sam nie wiem. Teraz jak tak na to patrzę, to może powinno być już bez tego ostatniego równa się, a po prostu: \(\displaystyle{ F_{X}\left(\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)-F_{X}\left(-\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)}\) ?
Ogólnie to nie wiem jak postępować w tym momencie, bo raz się zeruje, raz nie i nie mogę znaleźć odpowiedzi "dlaczego".
Jak mam \(\displaystyle{ F(...)}\) to nie wiem do czego porównywać to, co jest w nawiasie. Mógłbyś jakoś to wytłumaczyć?
Podobne zadanie: 400141.htm , wczoraj napisałem mój sposób rozwiązania, ale bez przekonania.
2. Dzięki za czujność
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej
Jeżeli \(\displaystyle{ x \in (1,5)}\), to \(\displaystyle{ - \sqrt{ \frac{x-1}{4} }\in (-1,0)}\). Wobec tego nieuprawnionym było pominięcie \(\displaystyle{ F_{X}\left(- \sqrt{ \frac{x-1}{4} }\right)}\). Dochodzisz do
\(\displaystyle{ F_{X}\left(\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)-F_{X}\left(-\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)}\)
i dalej po prostu różniczkujesz po \(\displaystyle{ x}\).
Na koniec pamiętaj tylko o tym, że \(\displaystyle{ x \in (1,5)}\).
\(\displaystyle{ F_{X}\left(\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)-F_{X}\left(-\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)}\)
i dalej po prostu różniczkujesz po \(\displaystyle{ x}\).
Na koniec pamiętaj tylko o tym, że \(\displaystyle{ x \in (1,5)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 7 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej
\(\displaystyle{ - \sqrt{ \frac{x-1}{4} }\in (-1,0)}\) i co z tego wynika? Czy chodzi o to, że \(\displaystyle{ (-1,0)}\) z kolei należy do \(\displaystyle{ X \in (-1,1)}\) ? Do tego mam jeszcze przyrównać?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej
Z tego wynika, że nieprawdą było
\(\displaystyle{ F_{X}\left(-\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)=0}\), a to wynikało z Twojego zapisu.
\(\displaystyle{ F_{X}\left(-\sqrt{\frac{x-1}{4}}\right)=0}\), a to wynikało z Twojego zapisu.
Trochę nieformalnie napisane, ale z grubsza tak (raczej "zawiera się w" niż "należy" i chodzi o nośnik \(\displaystyle{ X}\), a nie samą \(\displaystyle{ X}\), która jest zmienną losową).Czy chodzi o to, że \(\displaystyle{ (-1,0)}\) z kolei należy do \(\displaystyle{ X \in (-1,1)}\)?