Dwuwymiarowa zmienna losowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lionek17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 lis 2013, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Dwuwymiarowa zmienna losowa

Post autor: lionek17 »

Łączna gęstość prawdopodobieństwa wyrażona jest wzorem:
\(\displaystyle{ f(x,y)=cexp(-x ^{2} ) ; dla 0 \le y \le x, 0 \le x \le \infty}\)
wyznaczyc wartość stałej c.

Wiem, że
\(\displaystyle{ \int_{-inf}^{inf} \int_{-inf}^{inf} f(x,y) dxdy =1}\).

jednak całki z \(\displaystyle{ exp(x ^{-2})}\) nie idzie obliczyć za pomocą funkcji elementarnych.
Zakładając, że bierzemy jej przybliżenie 0.886, nie wiem za bardzo co zrobić z drugą (zewnętrzną całką), bo całkowanie jest od 0 do x.
Dochodzę do równania \(\displaystyle{ 0.886xc=1}\) i nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Jakieś wskazówki? A może wcześniej popełniłem błąd w rozumowaniu?
miodzio1988

Dwuwymiarowa zmienna losowa

Post autor: miodzio1988 »

Najpierw po \(\displaystyle{ y}\) licz całkę
lionek17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 lis 2013, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Dwuwymiarowa zmienna losowa

Post autor: lionek17 »

Czyli nie ma roznicy pomiędzy \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} f(x,y)dxdy}\) a \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} f(x,y)dydx}\)? Calkowanie jest przemienne?
miodzio1988

Dwuwymiarowa zmienna losowa

Post autor: miodzio1988 »

Przy odpowiednich założeniach tak. Tutaj założeniami się nie martwimy
lionek17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 lis 2013, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Dwuwymiarowa zmienna losowa

Post autor: lionek17 »

Dziękuję bardzo-- 4 sty 2016, o 16:51 --Jeszcze takie jedno pytanie, jeżeli liczymy najpierw całkę po \(\displaystyle{ y}\), to w jaki sposób obliczyć całkę z \(\displaystyle{ exp( x^{-2})}\) ??
ODPOWIEDZ