splot gęstości

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
21mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 23 mar 2011, o 09:58
Płeć: Mężczyzna

splot gęstości

Post autor: 21mat »

Wykaż, że \(\displaystyle{ \frac{1}{4 \pi } e ^{ \frac{-x ^{2} }{4t} }}\) jest półgrupą splotową gęstości rozkładów prawdopodobieństwa.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

splot gęstości

Post autor: Medea 2 »

To jest natychmiastowe. Splatanie gęstości odpowiada dodawaniu zmiennych losowych, więc jest łączne i przemienne - musisz jedynie pokazać, że nie wyjdziesz w ten sposób poza rodzinę rozkładów. Weź więc dwa dowolne i spleć je.
ODPOWIEDZ