Wielomian 3go stopnia i dystrybuanta

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
krystian8207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2 paź 2009, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dachnów
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 13 razy

Wielomian 3go stopnia i dystrybuanta

Post autor: krystian8207 »

Wyznaczyć dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=g(X)}\), gdzie \(\displaystyle{ g(x)=x\left(x-1\right)\left(x-\frac{1}{2}\right)}\) i \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład jednostajny na odcinku \(\displaystyle{ [0,1]}\).

Co udało mi się do tej pory ustalić?
\(\displaystyle{ F_{Y}(t)= \begin{cases} 0 \textrm{\ gdy\ } y \le -\frac{\sqrt{3}}{36} \\ 1 \textrm{\ gdy\ } y \ge \frac{\sqrt{3}}{36} \end{cases}}\)

Nieco łatwiej to badać, gdy sobie podstawię \(\displaystyle{ Z=X-\frac{1}{2}}\). Wówczas \(\displaystyle{ Z}\) ma rozkład jednostajny na \(\displaystyle{ \left[-\frac{1}{2},\frac{1}{2}\right]}\), oraz \(\displaystyle{ Y=h(Z)}\), gdzie \(\displaystyle{ h(z)=z\left(z-\frac{1}{2}\right)\left(z+\frac{1}{2}\right)}\). Funkcja \(\displaystyle{ h}\) jest nieparzysta i widać stąd, że \(\displaystyle{ F_{Y}(y)=1-F_{Y}(-y)}\). Mogę więc się ograniczyć do \(\displaystyle{ y>0}\).

Równanie \(\displaystyle{ h(z)=y}\) ma dla \(\displaystyle{ y\in \left(0,\frac{\sqrt{3}}{36}\right)}\) dwa rozwiązania w przedziale \(\displaystyle{ \left[-\frac{1}{2},\frac{1}{2}\right]}\), powiedzmy \(\displaystyle{ z_{1}}\) i \(\displaystyle{ z_{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ z_{1}<z_{2}}\). Chcę obliczyć \(\displaystyle{ F_{Y}(y)=1-\mathbb{P}(X\in[z_{1},z_{2}])}\). Na dobrą sprawę, ponieważ \(\displaystyle{ Z}\) ma rozkład jednostajny to wystarczy, że wyznaczę różnicę: \(\displaystyle{ z_{2}-z_{1}}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ y\in \left(0,\frac{\sqrt{3}}{36}\right)}\). I na tym się zatrzymałem. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę je tu zamieszczać.

Pozdrawiam krystian8207

PS. Rozważałem użycie wzorów Cardana, ale mam przeczucie, że da się to zrobić bez tego narzędzia.
ODPOWIEDZ