trzy liczby rzeczywiste
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 30 kwie 2013, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
trzy liczby rzeczywiste
Z przedziału \(\displaystyle{ (0,1)}\) losujemy kolejno trzy liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x,y,z}\). Niech \(\displaystyle{ p}\) oznacza prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że ich suma jest większa od \(\displaystyle{ 1}\). Jakie jest \(\displaystyle{ p}\)? Dziękuje
Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, o 23:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
trzy liczby rzeczywiste
Potraktuję to jak prawdopodobieństwo geometryczne. W przestrzennym układzie współrzędnych zmienne x,y,z zadane w przedziałach \(\displaystyle{ \left\langle 0,1 \right\rangle}\) tworzą sześcian o objętości równej 1. Płaszczyzna \(\displaystyle{ x+y+z=1}\) tnie go na dwie części o objętościach \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) i \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\). Szukane prawdopodobieństwo to stosunek objętości spełniającej nierówność \(\displaystyle{ x+y+z>1}\) do objętości sześcianu:
\(\displaystyle{ p= \frac{ \frac{5}{6} }{1}= \frac{5}{6}}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{ \frac{5}{6} }{1}= \frac{5}{6}}\)