Trafienie 4 liczb z 6 wylosowanych z puli 38.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 gru 2015, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Trafienie 4 liczb z 6 wylosowanych z puli 38.
Witam forumowiczow. Mam problem z wyliczeniem prawdopodobienstwa. Jakie jest prawdopodobienstwo trafienia czterech liczb z szesciu wylosowanych z puli trzydziestu osmiu. Innymi słowy - gracz obstawia 4 liczby z 38. Totalizator z tych 38 liczb losuje 6 ,z ktorych 4 liczby musza sie zgadzac. Mozna porownac to do zasad duzego lotka w ktorym jest nie 49 a 38 liczb i szansy na trafienie "czworki".
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Trafienie 4 liczb z 6 wylosowanych z puli 38.
Wydaje mi się że to tak będzie: wybieram \(\displaystyle{ 4}\) liczby z \(\displaystyle{ 6}\), które to liczby mają być trafione, potem trzeba dopisać do tych czterech jeszcze dwie, te wybieram z \(\displaystyle{ 32}\).
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {6 \choose 4}\cdot {32 \choose 2} }{ {38 \choose 6} }}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {6 \choose 4}\cdot {32 \choose 2} }{ {38 \choose 6} }}\)