Kwartyle w Rozkładzie Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pagajenko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 gru 2015, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Kwartyle w Rozkładzie Poissona

Post autor: pagajenko »

Witam, jestem tutaj nowy, szukam informacji w internecie na temat znajdowania kwartyli w rozkładzie Poissona i nie mogę tego za bardzo znaleźć, mózgiem z matematyki nie jestem ale potrzebuje zreferować zadanie na ćwiczenia z matematyki i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać. Treść zadania to :
Zmienna losowa X ma rozkład Poissona z parametrem λ = 2. Wyznaczyć kwartyle zmiennej
X.
Jakieś wskazówki? widziałem podobny temat , było pokazane jak obliczyć kwartyl pierwszy ale nijak nie wiem jak się za to zabrać. Z góry dziękuje
szw1710

Kwartyle w Rozkładzie Poissona

Post autor: szw1710 »

Kwantyle zmiennych losowych wyznaczamy na podstawie dystrybuanty. Jeśli \(\displaystyle{ F(x)=p}\), to \(\displaystyle{ x}\) jest kwantylem rzędu \(\displaystyle{ p}\), o ile \(\displaystyle{ F}\) jest ciągła w punkcie \(\displaystyle{ x}\). Jeśli nie, to ma skok. Kwantyl \(\displaystyle{ k_p}\) rzędu \(\displaystyle{ p}\) spełnia wtedy warunek \(\displaystyle{ F(k_p)\le p\le F(k_p^+)}\). W punktach ciągłości dystrybuanty \(\displaystyle{ F}\) rzecz się trywializuje i sprowadza do omawianej powyżej równości. Dystrybuantę definiuję tu jako lewostronnie ciągłą, czyli \(\displaystyle{ \;F(x)=P(X<x)}\).
ODPOWIEDZ