\(\displaystyle{ X~N(0,s^2)}\)
Pokazać, że \(\displaystyle{ \frac{X}{s}=Y~N(0,1)}\).
\(\displaystyle{ P(Y<y)=P(X<sy)=F_{X}(sy)=F_{Y}(y)}\)
\(\displaystyle{ f_{Y}(y)=f_{X}(sy)}\)
Czyli to wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{s}N(0,1)}\), a nie \(\displaystyle{ N(0,1)}\).
Co robię źle?
rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 243 razy
rozkład normalny
Czyli \(\displaystyle{ F_{X}(sy)}\) jest funkcją zmiennej y, tak? Pomyliło mi się, że to jest zależne od x, jako że to jest dystrybuanta zmiennej X. Jak to jest funkcja od y, to już rozumiem.
Tylko jeszcze nie do końca rozumiem jak to działa, że to jest dystrybuanta X, a zmienną jest y.
Tylko jeszcze nie do końca rozumiem jak to działa, że to jest dystrybuanta X, a zmienną jest y.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
rozkład normalny
Zgadza się.
To jest dystrybuanta \(\displaystyle{ X}\), czyli funkcja związana z rozkładem \(\displaystyle{ X}\) (dla \(\displaystyle{ y \in \RR}\) mamy \(\displaystyle{ F_{X}(y)=\mathbf{P}(X \le y)}\)) - a jej argumentami są liczby rzeczywiste (bądź w przypadku dystrybuanty wektora losowego - wektory).
To jest dystrybuanta \(\displaystyle{ X}\), czyli funkcja związana z rozkładem \(\displaystyle{ X}\) (dla \(\displaystyle{ y \in \RR}\) mamy \(\displaystyle{ F_{X}(y)=\mathbf{P}(X \le y)}\)) - a jej argumentami są liczby rzeczywiste (bądź w przypadku dystrybuanty wektora losowego - wektory).