W kinie jest \(\displaystyle{ 40}\) miejsc. Liczba chętnych na seans ma rozkład Poissona z \(\displaystyle{ \lambda=35}\). Jaka jest wartość oczekiwana liczby widzów?
proszę o pomoc z tym zadaniem
rozkład Poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 lut 2015, o 13:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 15 razy
rozkład Poissona
Ostatnio zmieniony 7 gru 2015, o 18:10 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
rozkład Poissona
Najpierw musisz znaleźć rozkład widzów:
\(\displaystyle{ P\left(X=k \right) \frac{\lambda^k e^{-\lambda}}{k!}}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,...,39}\)
\(\displaystyle{ P(X=40)=1-P(X \le 39)}\)
Teraz wartość oczekiwana...
\(\displaystyle{ P\left(X=k \right) \frac{\lambda^k e^{-\lambda}}{k!}}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,...,39}\)
\(\displaystyle{ P(X=40)=1-P(X \le 39)}\)
Teraz wartość oczekiwana...