Słaba zbieżność ciągu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
alla2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

Słaba zbieżność ciągu

Post autor: alla2012 »

\(\displaystyle{ X_k}\) ciąg niezależnych zm. losowych, \(\displaystyle{ X_k}\) ma rozkład wykladniczy z parametrem \(\displaystyle{ 1/ \sqrt{2k}}\). Czy ciąg \(\displaystyle{ Y_n = \frac{\left( X_1-EX_1\right) + \ldots + \left( X_n- EX_n\right) }{n}}\) jest słabo zbieżny
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Słaba zbieżność ciągu

Post autor: Medea 2 »

Jakie związki między słabą zbieżnością, zachowaniem się dystrybuant oraz funkcji charakterystycznych są Ci znane?
alla2012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

Słaba zbieżność ciągu

Post autor: alla2012 »

Wystarczy aby pokazać zbieżność dystrybuanty bądź f. charakterystycznej żeby stwierdzić słabą zbieżność
ODPOWIEDZ