Suma n zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
spin2015
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 30 lis 2015, o 15:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nn
Podziękował: 1 raz

Suma n zdarzeń

Post autor: spin2015 »

Może mi ktoś uogólnić ten wzór na sume n zdarzeń

\(\displaystyle{ P \left( A \cup B \cup C\right)=P \left[ \left(A \cup B \right) \cup C \right] =P(A)+P(B)+P(C)-P \left( A \cap B\right)-P \left( B \cap C\right)-P \left(A \cap C \right)+P \left( A \cap B \cap C\right)}\)
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Suma n zdarzeń

Post autor: liu »

Szukaj w google pod hasłem "wzór włączeń i wyłączeń".
ODPOWIEDZ