Z talii 24 kart losujemy 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) otrzymamy jedną trójkę i jedną parę
b) dwie różne pary.
Coś jakby gra w pokera.
Odp. a) \(\displaystyle{ \frac{30}{1771}}\) b) \(\displaystyle{ \frac{360}{1771}}\)
Gra w pokera
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
Gra w pokera
Ostatnio zmieniony 30 lis 2015, o 09:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Gra w pokera
a)\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C_{24}^{5}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=C_{6}^{1}\cdot C_{4}^{3}\cdot C_{5}^{1}\cdot C_{4}^{2}}\)
najpierw wybieramy figurę dla trójki, potem trzy karty do tej trójki, następnie wybieramy figurę do pary, a potem dwie karty do tej pary.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=C_{6}^{1}\cdot C_{4}^{3}\cdot C_{5}^{1}\cdot C_{4}^{2}}\)
najpierw wybieramy figurę dla trójki, potem trzy karty do tej trójki, następnie wybieramy figurę do pary, a potem dwie karty do tej pary.
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Gra w pokera
W b podobnie \(\displaystyle{ C_{6}^{2}\cdot C_{4}^{2}\cdot C_{4}^{2}\cdot C_{16}^{1}}\)
Wybierasz dwie figury, potem po dwie karty z wylosowanych figur, no i jeszcze musisz dobrać jedną kartę z pozostałych szesnastu.
Wybierasz dwie figury, potem po dwie karty z wylosowanych figur, no i jeszcze musisz dobrać jedną kartę z pozostałych szesnastu.